Nyheter

Strid om medicinsk abort trappas upp i USA

”Större än Roe” står det på banderollen med hänvisning till att Högsta domstolen i USA i somras rev upp Roe v Wade, som garanterade aborträtten på federal nivå.

Ett nytt rättsfall kan få ”förödande” konsekvenser vad gäller tillgången till abort i USA, enligt aborträttsorganisationen Naral. Detta då en federal domare i Texas inom kort väntas besluta i en stämning mot landets livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, och dess godkännande av läkemedlet mifepristone som används för medicinsk abort.

USA | Myndigheten står i fokus för abortmotståndare som i november förra året stämde FDA för att försöka riva upp dess godkännande av abortmedicinen mifepristone i hela landet. Medicinen har varit godkänd i två årtionden och en federal domare i Texas väntas besluta i fallet inom kort.

Det kan bli nästa stora förlust för aborträtten i landet. Enligt aborträttsförespråkare skulle detta påverka hela landet eftersom stämningen riktar sig mot en federal myndighet.

”Om FDA:s godkännande av mifepristone dras tillbaka skulle 64,5 miljoner kvinnor i reproduktiv ålder i USA förlora tillgång till medicinsk abortvård, en exponentiell skadeökning över en natt”, säger abortättsorganisationen Naral i ett uttalande angående fallet Alliance for Hippocratic Medicine v FDA, på sin hemsida. Organisationen betonar att den totala siffran av de som kommer att drabbas är ännu högre om alla som kan bli gravida men som inte identifierar sig som kvinnor räknas in.

Beskrivs som ”säker och effektiv” av läkare

Abortmotståndare i Alliance for Hippocratic Medicine hävdar i sin stämningsansökan att det inte finns tillräckligt med studier på medicinen mifepristone för att säkerställa att den inte har några skadeeffekter.
Medicinen har dock använts i två decennier och i fler än hälften av alla aborter i USA används läkemedlet, rapporterar CBS News. Branschorganisationen American College of Obstetricians and Gynecologists kallar mifepristone ”säker och effektiv”. FDA vill inte kommentera så länge rättsfallet pågår.


Tidigare i år rapporterade FDA att apotek kan certifiera sig för att direkt kunna förse kunder som har recept med mifepristone. Men i fredags meddelade ett stort apoteksföretag i landet, Walgreens, att det inte kommer att distribuera abortmedicin i 20 delstater i USA. Detta för att undvika att bli stämda i delstater som styrs av republikaner.

Medicinsk abort är den vanligaste typen av abort i USA och sedan landets högsta domstol i somras rev upp den grundlagsskyddade rätten till abort har medicinsk abort blivit fokus för såväl abortmotståndare som aborträttsförespråkare. I ett uttalande i fredags sade Walgreens att de bara kommer att distribuera mifepristone – som är det första av två piller som tas i en medicinsk abort – i de delstater där medicinen är laglig, rapporterar CNN.

* * *
LÄS MER
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Kan aborträttsrörelsen i USA lära av Irland?
Ilska mot hotad aborträtt utanför HD i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.