Sommaren 2023 var den varmaste som någonsin registrerats, då klimatkrisen och fenomenet El Niño drev upp temperaturerna med värmeböljor, torka och skogsbränder som följd.
KLIMAT | I juni, juli och augusti nådde den globala medeltemperaturen 16,77 grader, vilket var 0,66 grader över genomsnittet 1991 till 2020. Den nya högsta nivån är 0,29 grader över det tidigare rekordet som sattes 2019, ett stort hopp i klimattermer.
Data från EU:s Copernicus Climate Change Service visade att augusti var cirka 1,5 grader varmare än det förindustriella genomsnittet för 1850 till 1900, vilket är den temperaturökning som det globala klimatavtalet strävar efter att hålla sig under.
– Vår planet har precis fått utstå en säsong av sjudande värme – den varmaste sommaren någonsin. Klimatsammanbrottet har börjat, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande under onsdagen:
– Forskare har länge varnat för vad vårt fossilbränsleberoende kommer att släppa lös. Vårt klimat imploderar snabbare än vi kan hantera, med extrema väderhändelser som drabbar alla hörn av planeten.
I augusti intervjuade Guardian 45 av världens ledande klimatforskare, som säger att den ökade uppvärmningen under 2023 ligger helt i linje med de förutsägelser de gjort i decennier. Effekterna är dock allvarligare än väntat på grund av att våra samhällen är mer sårbara än man förutsett, vilket gör ansträngningarna att skydda människor mer brådskande än någonsin.
– Klimatvetenskapens prognoser har varit ganska stabila under de senaste decennierna. Tyvärr har mänsklighetens envishet med att spy ut allt större mängder växthusgaser också varit ganska stabilt, säger professor Malte Meinshausen, som är en av huvudförfattarna till IPCC:s senast rapport, till Guardian.
***
Läs även
Klimatförändringarna driver på värmeböljor
Klimatförändringar kan vara orsak till branden på Hawaii
Forskare: Golfströmmen kan kollapsa inom ett par år