Nyheter

Klimatförhandlingar smygstartar i Tyskland

Valet av Sultan al-Jaber – chef för Abu Dhabi National Oil Company, ADNOC – till att leda klimattoppmötet COP28 har skapat protester och uppmaningar från kampanjledare och lagstiftare om att han ska kliva åt sidan.

Klimatförhandlare från närmare 200 deltagande länder samlas nu i Bonn för att lägga grunden inför höstens kommande COP28-möte i Förenade Arabemiraten.

KLIMAT | En central del av Bonnkonferensen är att slutföra den första inventeringen av de löften som länderna gjorde enligt Parisavtalet 2015. Varje inventering är en tvåårig process och den första startade vid COP26 i Glasgow och kommer att slutföras vid COP28.

Inventeringen förväntas leda till att de deltagande länderna lämnar in reviderade löften av deras nationellt beslutade bidrag, för att om möjligt försöka hålla målet om en temperaturökning om max 1,5°C.

– För många människor runt om i världen är en begränsning av uppvärmningen av vår planet till 1,5°C en fråga om överlevnad”, säger Simon Stiell, verkställande sekreterare för FN:s ramkonvention om klimatförändringar, rapporterar The National

Ökad transparens

Bonnkonferensen, med närmare 200 deltagande länder, kommer även att diskutera andra viktiga frågor, som säkerställande av klimatfinansiering till utvecklingsländer, ökad transparens i klimatåtgärder och klimatförändringarnas påverkan på jordbruk och livsmedelsförsörjning.

Bonnkonferensen är ett möte i halvtid mellan toppmötena och ses som en möjlighet att utvärdera framstegen från COP27, och bereda vägen för att även uppnå framsteg vid COP28 som avlöper i Förenade Arabemiraten.

– Parterna vet vad som står på spel och varje land måste nu leverera, säger Simon Stiell

De senaste åren har sett en ökning av temperaturrekord och klimatdrivna katastrofer över hela världen, mestadels i fattigare regioner som är minst ansvariga för problemet.

Och nu ligger en förväntan på Förenade Arabemiraten som värdland, att i Bonn visa upp ambitiösa planer med sitt ordförandeskap inför klimattoppmötet i december.

Valet av Sultan al-Jaber – chef för Abu Dhabi National Oil Company, ADNOC – till att leda klimattoppmötet COP28 har dock skapat protester och uppmaningar från kampanjledare och lagstiftare om att han ska kliva åt sidan.

Kontroversiell teknik

Al-Jaber förespråkar en snabb utveckling av förnybar energi, men han har också fokuserat på att minska koldioxidutsläppen med kontroversiell teknik för att fånga upp koldioxid – snarare än att minska användningen av fossila bränslen, och insisterar på att det kommer att ha en nyckelroll i energiomställningen.

Enligt Laurence Tubiana, chef för European Climate Foundation, ”måste ordförandeskapet snabbt visa var dess ambition ligger. Att öka den förnybara energin är en del av det, men att inse att det inte kommer att räcka för denna COP.”, rapporterar franska RFI.

COP28 kommer att äga rum i Dubai från den 30 november till 12 december 2023.

***
LÄS ÄVEN:

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef
Klimatmötet en stark besvikelse

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.