Nyheter

Colombia: ELN förnekar vapenvila

Den colombianska gerillan ELN förnekade på tisdagen en överenskommelse om vapenvila i sex månader, något president Gustavo Petro meddelade på nyårsafton.

Colombias president Gustavo Petro meddelade på nyårsafton att regeringen kommit överens om en sexmånaders vapenvila med landets fem största väpnade grupper. I tisdags dementerade den största av dem, ELN, detta.

COLOMBIA | – ELN-delegationen har inte diskuterat någon bilateral vapenvila med Gustavo Petros regering, därför existerar inget sådant avtal, uppgav gerillan i ett uttalande enligt The Guardian.

Sergio Guzmán, chef för Colombia Risk Analysis, anser att den colombianska regeringen uttalar sig om saker utan att tänka igenom dem med alla relevanta intressenter.

− Detta visar hur improviserade många av regeringens meddelanden är, säger Guzmán till the Guardian.

ELN svåra att förhandla med

Enligt Guzmán handlar det också om att ELN är svåra att förhandla med.

Gruppen tros ha 3 000−5 000 medlemmar, men till skillnad från de flesta andra väpnade grupperna har ELN en lös struktur och en plattare hierarki vilket enligt Guzmán gör dem svåra att förhandla med.

− Det kommer att bli en stor utmaning att ta itu med de här killarna, säger Guzmán.

Ambitiös fredsplan från president Petro

När Petro tillträdde i augusti 2022 lovade han att äntligen skapa fred efter 60 års blodig konflikt och i november lyckades han få ELN till förhandlingsbordet.

I ett gemensamt uttalande förklarade parterna att de hade samlats för att återuppta den politiska dialogen och ”bygga fred baserad på en demokrati med rättvisa”.

Men vapenvilan som Petro annonserade på nyårsafton och som skulle markera en fredlig början på 2023 gick i stöpet redan innan den hann komma i gång.

Detta gör säkerhetsanalytiker skeptiska till att han kan leverera.

* * *
LÄS MER
Colombia och ELN inleder nya fredsförhandlingar
Colombianska militärer erkänner brott mot mänskligheten
Colombia till presidentval – en andra valomgång krävs

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.