Prenumerera

Logga in

Nyheter

Gripande av algerisk journalist fördöms

Gripandet av Ihsane El-Kadi och nedsläckningen av Radio M och Maghreb Emergent fördöms – den redan syrefattiga algeriska yttrandefriheten förvärras med hjälp av säkerhetslagar som trädde i kraft sommaren 2021.

Journalisten Ihsane El-Kadi greps på julafton 2022 av civilklädda säkerhetsstyrkor i Boumerdes, Algeriet. I samband med gripandet konfiskerades även datorer och dokument, vilket äventyrar källor som den oberoende journalisten samarbetar med, skriver radiokanalen Radio M. Nu riskerar El-Kadi ett flerårigt fängelsestraff då hans fall prövas med stöd av Algeriets nya säkerhetslagar.

ALGERIET | I samma veva som journalisten Ihsane El-Kadi greps i sitt hem i staden Boumerdes i östra Algeriet drogs även sändningstillståndet till Radio M och en annan kanal, Maghreb Emergent, in av myndigheter, rapporterar bland andra Kommittén för oberoende journalister (CPJ).

Samtliga inskränkningar av pressfriheten – gripandet av El-Kadi och nedsläckningen av Radio M och Maghreb Emergent – fördöms och anses vara ett allvarligt knivhugg i den redan syrefattiga algeriska yttrandefriheten.

”Myndigheter måste skyndsamt och ovillkorligt frisläppa El-Kadi och tillåta Radio M och Maghreb Emergent att återuppta sin verksamhet”, skriver CPJ i ett uttalande.

Riskerar sju års fängelse

Ihsane El-Kadis dotter Tin-Hinane El-Kadi berättar i en intervju med The Guardian att faderns pass har beslagtagits och att det inte finns något som juridiskt styrker ett fortsatt frihetsberövande.

El-Kadi väntas ställas inför rätta för att med journalistik ha bedrivit statsundergrävande verksamhet, en rubricering som Algeriet har implementerat med hjälp av nya säkerhetslagar som trädde i kraft sommaren 2021 – och som av juridiska experter beskrivs som tillräckligt luddigt skrivna för att inkludera alltifrån terroristverksamhet till regimkritisk journalistik.

Ihsane El-Kadi själv förnekar all dylik verksamhet men riskerar ett sjuårigt fängelsestraff vid händelse av en fällande dom.

Det senaste i en rad av gripanden

En rad regimkritiska och oberoende journalister har redan gripits genom Algeriets säkerhetslagar.

Hösten 2021 greps Hassan Bouras och Mohamed Mouloudj med säkerhetslagen som ursäkt, något som Amnesty International kritiserade i starka ordalag:

– Det finns inget som tyder på att varken Hassan Bouras eller Mohamed Mouloudj har gjort något fel annat än att utöva sin rätt att uttrycka sig fritt. Det är tydligt att myndigheterna på ett skamligt sätt använder antiterrorlagstiftning som en taktik för att tysta oliktänkande, sade Amna Guellali vid Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikakontor, i ett uttalande.

”Omvärlden ser åt ett annat håll”

Algeriska journalister – som verkar i ett land som av Reportrar utan gränser rankas på plats 134 av 180 – säger i intervjuer med västerländsk press att det saknas rättsligt stöd för såväl El-Kadis fall som för landets utsatta pressfrihet i stort.

Något som tillskrivs en rad orsaker, men framför allt västvärldens upptagenhet med kriget i Ukraina och västerländska staters beroende av länder som Algeriet för oljeimport i spåren av sanktioner mot Ryssland.

– Kriget innebär att européer är i behov av stabila samarbetspartners och då går dessa intressen före allt annat, säger Khaled Drareni, representant för Reportrar utan gränsers Nordafrikakontor, till The Guardian.

* * *
LÄS MER
Algeriet markerar i Västsaharafrågan – avslutar vänskapsavtal med Spanien
USA ”överväger” Marockos autonomiplan för Västsahara
Oppositionell skräddare fängslas i Algeriet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.