Nyheter

Senegal: Ökad risk för väpnad konflikt i utbrytarregion

Medlemmar av separatiströrelsen Mouvement des Forces Démocratiques de Casamance (MFDC) 2017.

Läget har på sistone blivit spänt i Casamance i södra Senegal, efter att militär och separatistrebeller drabbat samman med dödsfall som följd, tidigare i veckan. En 40-årig konflikt fortsätter att kräva dödsoffer.

SENEGAL | Konflikten i Casamance – som i mångt och mycket är geografiskt separerad från övriga Senegal och närmare beläget Gambia – har pågått i över 40 år och beräknas ha kostat 5 000 liv och tvingat 60 000 in i en tillvaro som internflyktingar.

Förra året undertecknades ett fredsavtal mellan separatiströrelsen Mouvement des Forces Démocratiques de Casamance (MFDC) och den senegalesiska centralregeringen. En av den afrikanska kontinentens längsta utbrytarförsök ansågs då vara till ända, men seglivad träta och ekonomiska intressen gör ändå att konflikten fortsätter att pyra.

Virkessmuggling och tvångsförflyttning

Orsakerna är många och anklagelser avfyras från båda håll. Centralregeringen anklagar MFDC för att hänge sig åt illegal smuggling av virke och cannabis, framför allt till Gambia och Guinea-Bissau.

Mellan 2012 och 2020 beräknas 1,6 miljoner träd ha odlats illegalt och sedermera ha smugglats till Gambia, allt till ett värde av flera miljarder kronor, enligt en granskning från Environmental Investigation Agency.

MFDC å sin sida, pekar finger åt centralregeringen som genom mineralexploatering och satsningar på ekonomiska projekt tvångsförflyttar regionens olika folkgrupper.

Olja och mineraler i regionen

Klart är att olja påträffades på 1990-talet och trots MFDC:s uttryckliga protester mot prospektering på marker som anses tillhöra regionala folkgrupper har den senegalesiska centralregeringen fortsatt att cementera ekonomiska projekt inom både oljesektorn och gruvindustrin.

Den senaste skärmytslingen mellan MFDC och den senegalesiska armén, i vilken en soldat dödades och fyra skadades enligt uppgifter från armén, är det första tecknen på att fredsavtalet kan vara i fara – men långt ifrån det enda. MFDC har försökt att etablera militär närvaro längs med gränsen till Gambia, vilket har fått armén att agera, rapporterar Africa News.

Casamance är det område i Senegal som ligger söder om Gambia
Casamance är det område i Senegal som ligger söder om Gambia. Foto: QuartierLatin1968/Wikipedia

Lokalbor i Casamance i kläm

För lokalbor i Casamance handlar det om att undvika att hamna i skottlinjen. Centralregeringens fortsatta oljeprospektering och gruvtillstånd är på sikt ett hot mot traditionella yrken som småskaligt jordbruk och fiske.

Även rebellerna i MFDC har påverkat tillvaron negativt med sin illegala virkeshandel och cannabisproduktion, menar Fossar Dabo, en lokal lärare och aktiv inom den sociala rörelsen Green Sedhiou:

– Jag föddes som senegales och mina barn kommer födas som senegaleser. Jag vill att de ska få ärva ett bättre Casamance än jag fick göra, säger Fossar Dabo till DW.

* * *
LÄS MER
Protester inför valet i Senegal
Vädjan om lugn i farlig afrikansk konflikt
Yttrandefriheten alltmer hotad i stora delar av världen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.