Nyheter

Fem åtalas för planerad kidnappning av tysk minister

Tusentals poliser deltog i razzior i början av december 2022 mot Reichsbürger-rörelsen som planerade en väpnad statskupp – nu åtalas fem personer för högförräderi för sina planer som utöver kuppen också inbegrep planer på att kidnappa Tysklands hälsominister Karl Lauterbach.

Fem medlemmar i den extremistgrupp som planerade en väpnad statskupp i Tyskland åtalas för högförräderi, uppger åklagarmyndigheten.

TYSKLAND | Åklagaren uppger att de misstänkta – fyra män och en kvinna – hade gjort konkreta förberedelser för att skapa kaos genom ett landsomfattande strömavbrott. Samtidigt skulle de upprätta en alternativ regering.

Gruppen planerade också att kidnappa Tysklands hälsominister Karl Lauterbach – som kritiserades hårt för regeringens strikta coronarestriktioner.

Tillhör Reichsbürger-rörelsen

Personerna anklagas för att vara drivna av den högerextrema så kallade Reichsbürger-rörelsens ideologi. De misstänkta greps i fjol och sitter fortfarande häktade.

Myndigheterna avslöjade en liknande komplott i december förra året då 25 extremister greps misstänkta för att ha planerat en statskupp. Även dessa personer kopplas ihop med Reichsbürger-rörelsen, som vill återupprätta det tyska kejsarriket. Sammanlagt utreds över 50 personer för kopplingar till gruppen.

* * *
LÄS MER
Högerextremism fortsatt ”största hotet” mot tysk demokrati
Reichsbürger: Rörelsen bakom det tyska kuppförsöket
Expert: Högerextrema enas i hatet mot judar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.