Nyheter

Chefer riskerar långa straff för turkisk gruvolycka

Gruvarbetare bär kroppen av ett av offren efter explosionen i gruvan i Amasra i Bartin som ligger vid Svarta havet i Turkiet.

Åklagare i Turkiet kräver långa straff – över tusen år vardera – för fyra av gruvföretaget TTK:s chefer för den allvarliga gruvolycka som inträffade i Amasra i Turkiet i höstas då 42 gruvarbetare miste livet. Nu går också det globala facket Industriall ut och kräver rättvisa för de drabbade gruvarbetarna, varav fyra fortfarande är på sjukhus, och deras familjer.

TURKIET | Flera chefer för säkerheten i gruvan i Amasra för företaget TTK såväl som TTK:s chef i Amasra greps tidigare i januari. De anklagas bland annat för att ”potentiellt medvetet dödande” och för att ha orsakat ”död och skada” av mer än en person genom ”medveten försumlighet”.

Redan när olyckan inträffade den 14 oktober 2022 var det många i den turkiska fackliga rörelsen liksom den turkiska allmänheten som menade att det som hänt inte kunde beskrivas som en olycka utan snarare handlade om mord, något Tidningen Global har rapporterat om tidigare.

Försummelser och varningar som ignorerades

Varningar hade skett vid flertalet tillfällen, bland annat hade en statlig granskning 2017 varnat för riskerna med arbete i gruvan på 300 meters djup, samma varning utfärdades 2019. Olyckan inträffade på 350 meters djup.

Nu kräver åklagare i fallet fängelsestraff på över tusen år för fyra av företagets chefer, rapporterar den turkiska dagstidningen Hürriyet News. De fyra cheferna har enligt polisens utredning agerat bristfälligt i hanteringen av metangas, ventilering och koldamm.

Enligt åtalet föregicks explosionen av en rad försummelser och ledningen ska ha känt till att ventileringen på skorstenen inte hade rengjorts tillräckligt utan att agera. Detta ska ha lett till explosionen.

Enligt åtalet ska också nivån av metangas i gruvan ha överstigit gruvans varningsnivå på en procent vid 85 tillfällen, och kolmonoxidnivån överskred varningsnivån 47 gånger, skriver det globala facket Industriall på sin hemsida.

Dessutom har det funnits brister i personal på den tekniska sidan och även brister i övningar i säkerhet och av akutsituationer. Förutom de långa fängelsestraffen för de fyra cheferna vill åklagarsidan också se femton år långa straff för nitton andra personer.

Fackföreningsrörelsens ”plikt att minnas”

Av de fyra gruvarbetarna som fortfarande är inlagda på sjukhus får två intensivvård. I gruvan brinner ännu en eld efter explosionen i oktober och gruvarbetare liksom Amasrabor vill nu se branden släckt och att arbetet i gruvan ska kunna återupptas.

Det globala facket Industrialls assisterande generalsekreterare Kemal Özkan och Industrialls generalsekreterare i Europa, Luc Triangle, har nyligen besökt staden och har mött den nya ledningen för gruvan, gruvarbetare liksom borgmästaren i Amasra för att få en bättre bild över vilken hjälp de drabbade arbetarnas anhöriga har fått.

– Det är fackföreningsrörelsens plikt att minnas våra förlorade kamrater och gruvarbetare, och skydda deras rättigheter. Vi kom hit för att visa vår solidaritet och ge uttryck för vår beredskap att jobba tillsammans för att förhindra framtida olyckor.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att försäkra att gruvarbetare kan arbeta under hälsosamma och säkra villkor, säger Kemal Özkan, efter att ha träffat familjen till Ridvan Acet, en av gruvarbetarna som dog i höstas, för att framföra Industrialls kondoleanser.

Industrialls representanter mötte också gruvfacket Genel Maden-Is och lovade att fortsätta följa den rättsliga processen, organisera för hälsa och säkerhet, liksom verka för en rättvis omställning för kolsektorn.

– Vi är här för att ställa oss bakom kravet för rättvisa. Den internationella och europeiska fackliga rörelsen, allmänheten och offrens familjer vill veta varför dessa 42 gruvarbetare dödades. Vi kommer att fortsätta att följa det här fallet på nära håll. Varje gruvarbetare har rätten att återvända hem vid god hälsa och i säkerhet, säger Luc Triangle.

* * *
LÄS MER
Gruvstrejk i Peru för bättre villkor
Facklig ilska efter ny allvarlig gruvolycka i Turkiet
Åtta fast i översvämmad gruva i nära en månad

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.