Nyheter

Ryskt-franskt ordkrig om Centralafrikanska republiken

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadera i Ryssland 2018.

En rysk chef vid Rysslands kulturcenter i Centralafrikanska republiken mottog ett brev som exploderade i hans händer och tvingade honom att uppsöka sjukhus. Ett franskt ”terrordåd” i syfte att skrämma bort Ryssland från den afrikanska kontinenten, menar den ryska privatarmén Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin – uppgifter som avfärdas av Frankrike.

CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN | Enligt den ryska ambassaden i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui utsattes Dmitrij Syty, chef för det ryska kulturcentret i landet, för ett mordförsök planerat och utfört av Frankrike, rapporterar Radio Free Europe.

”Den inhumana terrorhandlingen” – som den ryske vice utrikesministern Mikhail Bogdanov kallar det – skedde i form av en försändelse adresserad till Dmitrij Syty och han fördes till sjukhus, hans tillstånd är oklart.

Centralafrikanska republiken är det senaste i raden av afrikanska nationer, och särskilt postfranska kolonier, som har blivit geopolitisk konfliktyta till följd av framflyttade ryska positioner.

Jevgenij Prigozjin anklagar Frankrike

Anklagelserna mot Frankrike för brevbomben mot Dmitrij Syty fördes fram på Telegram av Jevgenij Prigozjin, ingen mindre än den ökända paramilitära legosoldatsgruppen Wagners grundare.

Få bevis som backar upp påståendet har lagts fram, annat än andrahandsuppgifter om att Dmitrij Syty ska ha mottagit anonyma brev skickade till sig med bilder tagna på hans son – som bor i Frankrike.

Tillsammans med fotot på sonen ska en varningstext ha sagt att sonens huvud kommer att påträffas i ett paket ”om ryssarna inte lämnar den afrikanska kontinenten och lämnar dörren vidöppen för fransmännen”.

Ny afrikansk spelplan – Ryssland i täten

Wagnergruppen ska ha agerat säkerhetsstyrka åt gruvintressen i Centralafrikanska republiken i flera år, något som har säkrat president Faustin-Archange Touaderas politiska överlevnad i ett känsligt läge då landet har ritat om sina säkerhetspolitiska förutsättningar genom att kapa banden med sin historiska partner och tidigare kolonialmakt Frankrike till förmån för Ryssland.

EU kapade banden till Centralafrikanska republiken redan 2021 till följd av landets närmanden till den ryske presidenten Vladimir Putin – och i november 2022 ökade spänningarna när Bryssel klassade Ryssland som ”sponsor av terrorism”.

När det gäller brevbomben mot Dmitrij Syty i Bangui förnekar franska UD bestämt att Frankrike skulle vara inblandat. Uppgifterna är ett typexempel på ”rysk propaganda”, enligt den franska utrikesministern Catherine Colonna, rapporterar Radio Free Europe.

Ryskt ”rovdjursbeteende”

Ryssland har nyligen uppvaktat Sydafrika som ännu inte har tagit ställning i Ukrainakriget, något som anses vara det senaste exemplet på ryskt ”rovdjursbeteende” i Afrika, ett begrepp myntat av den franska presidenten Emmanuel Macron.

Att det för fransk del handlar om mer än bara geopolitiska säkerhetskalkyler var något som den franske presidenten gjorde klart i november 2022, i samband med ett toppmöte i tunisiska huvudstaden Tunis:

– Ett antal makter som vill sprida sitt inflytande i Afrika gör detta för att skada Frankrike, skada dess språk, så tvivel, men framför allt driva vissa intressen, sade Emmanuel Macron, rapporterade nyhetsbyrån Reuters.

* * *
LÄS ÄVEN
Touadéra omvald i Centralafrikanska republiken
HRW: Ryska styrkor dödar civila i CAR
Putinallierad oligark erkänner grundande av Wagnergruppen

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.