Nyheter

Ryskt-franskt ordkrig om Centralafrikanska republiken

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadera i Ryssland 2018.

En rysk chef vid Rysslands kulturcenter i Centralafrikanska republiken mottog ett brev som exploderade i hans händer och tvingade honom att uppsöka sjukhus. Ett franskt ”terrordåd” i syfte att skrämma bort Ryssland från den afrikanska kontinenten, menar den ryska privatarmén Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin – uppgifter som avfärdas av Frankrike.

CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN | Enligt den ryska ambassaden i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui utsattes Dmitrij Syty, chef för det ryska kulturcentret i landet, för ett mordförsök planerat och utfört av Frankrike, rapporterar Radio Free Europe.

”Den inhumana terrorhandlingen” – som den ryske vice utrikesministern Mikhail Bogdanov kallar det – skedde i form av en försändelse adresserad till Dmitrij Syty och han fördes till sjukhus, hans tillstånd är oklart.

Centralafrikanska republiken är det senaste i raden av afrikanska nationer, och särskilt postfranska kolonier, som har blivit geopolitisk konfliktyta till följd av framflyttade ryska positioner.

Jevgenij Prigozjin anklagar Frankrike

Anklagelserna mot Frankrike för brevbomben mot Dmitrij Syty fördes fram på Telegram av Jevgenij Prigozjin, ingen mindre än den ökända paramilitära legosoldatsgruppen Wagners grundare.

Få bevis som backar upp påståendet har lagts fram, annat än andrahandsuppgifter om att Dmitrij Syty ska ha mottagit anonyma brev skickade till sig med bilder tagna på hans son – som bor i Frankrike.

Tillsammans med fotot på sonen ska en varningstext ha sagt att sonens huvud kommer att påträffas i ett paket ”om ryssarna inte lämnar den afrikanska kontinenten och lämnar dörren vidöppen för fransmännen”.

Ny afrikansk spelplan – Ryssland i täten

Wagnergruppen ska ha agerat säkerhetsstyrka åt gruvintressen i Centralafrikanska republiken i flera år, något som har säkrat president Faustin-Archange Touaderas politiska överlevnad i ett känsligt läge då landet har ritat om sina säkerhetspolitiska förutsättningar genom att kapa banden med sin historiska partner och tidigare kolonialmakt Frankrike till förmån för Ryssland.

EU kapade banden till Centralafrikanska republiken redan 2021 till följd av landets närmanden till den ryske presidenten Vladimir Putin – och i november 2022 ökade spänningarna när Bryssel klassade Ryssland som ”sponsor av terrorism”.

När det gäller brevbomben mot Dmitrij Syty i Bangui förnekar franska UD bestämt att Frankrike skulle vara inblandat. Uppgifterna är ett typexempel på ”rysk propaganda”, enligt den franska utrikesministern Catherine Colonna, rapporterar Radio Free Europe.

Ryskt ”rovdjursbeteende”

Ryssland har nyligen uppvaktat Sydafrika som ännu inte har tagit ställning i Ukrainakriget, något som anses vara det senaste exemplet på ryskt ”rovdjursbeteende” i Afrika, ett begrepp myntat av den franska presidenten Emmanuel Macron.

Att det för fransk del handlar om mer än bara geopolitiska säkerhetskalkyler var något som den franske presidenten gjorde klart i november 2022, i samband med ett toppmöte i tunisiska huvudstaden Tunis:

– Ett antal makter som vill sprida sitt inflytande i Afrika gör detta för att skada Frankrike, skada dess språk, så tvivel, men framför allt driva vissa intressen, sade Emmanuel Macron, rapporterade nyhetsbyrån Reuters.

* * *
LÄS ÄVEN
Touadéra omvald i Centralafrikanska republiken
HRW: Ryska styrkor dödar civila i CAR
Putinallierad oligark erkänner grundande av Wagnergruppen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.