Nyheter

Tre åtalas för mordplaner mot Masih Alinejad i USA

Den exiliranska journalisten och dissidenten Masih Alinejad.

Tre personer har åtalats i USA misstänkta för att ha planerat att döda den exiliranska journalisten och människorättsaktivisten Masih Alinejad. Det meddelade landets justitiedepartement på fredagen.

USA | Masih Alinejad har länge varit utsatt för hot och trakasserier för sitt arbete med att väcka opinion mot den islamiska regimen i Iran, och särskilt kring regimens behandling av kvinnor.

De tre män som nu har åtalats tillhör en östeuropeisk kriminell organisation som har kopplingar till Iran. Masih Alinejad sade i ett videouttalande på fredagen att hon inte räds för sitt liv och att hon kommer att fortsätta att ge röst åt kvinnor och män i Iran som protesterar mot regimen som hon beskrev som ett farligt virus, rapporterar CNN.

”Jag har just fått veta från tolv FBI-agenter att de tre männen som har anlitats av den iranska regimen för att döda mig på amerikansk mark har åtalats. Det Islamiska revolutionsgardet har genomfört dessa terroroperationer i fyra årtionden. Den Islamiska republiken är ISIS med olja”, skriver hon på Twitter på fredagskvällen svensk tid.

Kidnappningsplaner avslöjades 2021

En av de tre männen greps i somras i Brooklyn, i det område där Masih Alinejad bor. I bilen han färdades fanns ett laddat automatvapen och omkring 66 kulor. Enligt justitiedepartementet har de tre åtalade männen åtminstone sedan i juli 2022 haft uppdraget att mörda Alinejad.

Enligt departement har iransk underrättelsetjänst och deras samarbetspartner tidigare försökt att kidnappa Alinejad från USA och föra henne till Iran för att där sätta stopp för hennes kritik mot den iranska regimen.

– Dagens åtal avslöjar ett farligt hot mot den nationella säkerheten – ett dubbelt hot som en ondskefull transnationell brottsgrupp som opererar från vad den trodde var en säker plats i en skurkstat. Den skurkstaten är den Islamiska republiken av Iran, sade biträdande justitieminister Lisa Monaco på en presskonferens där åtalen offentliggjordes.

I juli 2021 offentliggjorde åklagare på Manhattan att en kidnappningsplan mot Masih Alinejad hade avvärjts och att fyra iranier hade åtalats för att ha deltagit i planerna, rapporterar The New York Times. Ingen av dessa fyra, varav en ska tillhöra Irans underrättelsetjänst, har kunnat gripas.

* * *
LÄS MER Iranska spioner åtalas för kidnappningsplaner
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Sexuella övergrepp mot iranska demonstranter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.