Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ukraina, Mexiko och Haiti farligast för journalister

En par tänder ett ljus bredvid en rad stolar där bilder på mördade journalister har satts upp i Mexiko i februari 2022.

67 journalister och mediearbetare miste livet i anslutning till sin yrkesutövning i under 2022 enligt en ny kartläggning gjord av Kommittén för att skydda journalister (CPJ). En siffra som sköt i höjden jämfört med året innan – och fastän Ukraina upplevde de enskilt flesta dödsfallen, 15, förblir Latinamerika och Karibien den farligaste regionen för journalister att verka i.

JOURNALISTIK | I krigets Ukraina har 15 journalister mist livet i samband med sin rapportering, följt av Mexikos 13 och Haitis sju – samtliga länder uppvisar historiska toppnoteringar, konstaterar CPJ.

Latinamerika och Karibien förblir världens farligaste hörn att bedriva journalistik i och lokaljournalister och personer knutna till grävkollektiv och radiokanaler är särskilt utsatta på grund av sina yrken.

2022 års mest uppmärksammade journalistdödsfall var mordet på den brittiske reportern Dom Phillips, som tillsammans med ursprungsfolksexperten Bruno Pereira mördades i Javaridalen i Amazonas längs med trestatsgränsen mellan Brasilien, Colombia och Peru i juni. Gripanden har gjorts, men än så länge har ingen fällts för morden.

Låg risk att hota journalister

CPJ:s kartläggning visar annars att riskerna med att angripa, hota och till och med mörda journalister är väldigt låga.

– Kostnaden att attackera eller döda en journalist är extremt låga. De flesta fallen blir aldrig lösta. Rättvisa skipas inte och de ansvariga … de hålls inte ansvariga, säger Carlos Martínez de la Serna, programchef vid CPJ:s New York-kontor, till The Guardian.

* * *
LÄS MER
Minskad pressfrihet – en dold pandemi
Gripande av algerisk journalist fördöms
Nya journalistmord i Honduras – femte i år

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.