Startsida - Nyheter

Nyheter

Brittiska parlamentet godkänner ingrepp i strejkrätten

På tisdagen röstade det brittiska parlamentet för att begränsa strejkrätten för vissa grupper för att säkerställa att viss bemanning inom vissa yrkeskårer, bland annat hälso- coh sjukvårdspersonal, alltid ska finnas på plats även om strejk har utlysts.

På tisdagen röstade det brittiska parlamentet för en lag som kommer att begränsa strejkrätten för bland annat sjukvårds- och tågpersonal – en lag som den brittiska fackföreningsrörelsen beskriver som en frontalattack på strejkrätten. Samtidigt kommer stora grupper gå ut i strejk på onsdagen, och landets fackliga centralorganisationen Trades Union Congress har uppmanat till omfattande protester.

STORBRITANNIEN | Med röstsiffrorna 315 mot 246 röstades den brittiska regeringens lagförslag om att begränsa strejkrätten för vissa grupper igenom på tisdagen. Innan lagen träder i kraft ska den dock behandlas i överhuset.

Lagförslaget ”Strikes (Minimum Service Levels) Bill” innebär att fackliga medlemmar som röstar för strejk i en arbetsrättslig strid kan tvingas att arbeta ändå. Detta då lagen går ut på att garantera att en miniminivå av anställda jobbar oavsett stridsåtgärder. Enligt näringsminister Kevin Hollinrake är lagen ”proportionerlig och förnuftig”.

– Vi behöver behålla en rimlig balans mellan möjligheten att strejka och möjligheten att hålla den brittiska allmänhetens liv och försörjning trygga, säger han, rapporterar BBC.

Paul Nowak: ”Drakoniskt lagförslag”

I protest mot vad den fackliga rörelsen ser som ytterligare ett steg i en arbetarfientlig utveckling har Trades Union Congress uppmanat till protester under onsdagen den 1 februari:.

– Det här drakoniska lagförslaget är en frontalattack på strejkrätten – och regeringen försöker pressa igenom det i parlamentet utan korrekt konsultation eller granskning, säger TUC:s generalsekreterare Paul Nowak i ett uttalande och fortsätter:

– Det är dags att regeringen gör rätt prioriteringar. Istället för att hitta på nya sätt att attackera strejkrätten borde ministrar få till löneökningar över hela ekonomin – med en början i anständiga löneökningar för arbetare i den offentliga sektorn.

Mest antifackliga lagarna i ”västra Europa”

Enligt TUC har Storbritannien de mest antifackliga lagarna i västra Europa. Bland annat måste fackliga omröstningar om strejk ska utlysas eller ej ske via poströster.

En annan lag som lyfts fram av TUC är att den brittiska regeringen i somras lyfte ett förbud för företag att ta in strejkbrytare under en strejk, vilket innebär att företag som utsätts för strejker kan anlita exempelvis bemanningsföretag för att utföra arbetet.

Lagen är föremål för en rättslig tvist – i december förra året meddelade landets High Court att den kommer att prövas med början i slutet av mars i år, rapporterar The Independent.

Internationella sympatiyttringar

Redan i oktober lades ett lagförslag om att införa begränsningar i strejkrätten för anställda inom transportsektorn fram. Konservativa politiker har länge velat införa begränsningar då de menar att strejker skadar den brittiska ekonomin.

I höstas när bland annat tågförare gick ut i strejk uppmanade den kortlivade premiärministern Liz Truss att de skulle ”återgå till jobbet” och hon lovade att införa begränsningar i strejkrätten för tågpersonal i syfte att ett visst antal anställda alltid måste vara i tjänst. I januari i år utsträcktes det lagförslaget till att inbegripa hälso- och sjukvårdspersonal, ambulanspersonal, brand- och räddningstjänst bland annat.

TUC har uppmanat den internationella fackliga rörelsen att komma med sympatiyttringar och i veckan har Owen Tudor, vice generalsekreterare för Internationella fackliga samorganisationen (Ituc), meddelat att Ituc står bakom TUC.s krav.

– Den globala fackföreningsrörelsen står med TUC i Storbritannien och med alla arbetande människor som står inför hotet att förlora den mest grundläggande av rättigheter. En strejkfientlig lag är en arbetarfientlig lag och måste stoppas, säger Owen Tudor, på Itucs hemsida.

Största strejkdagen på ett decennium

Under onsdagen går också flera yrkesgrupper ut i strejk och onsdagen spås bli den största strejkdagen på ett decennium. Lärare i England och Wales, 100 000 offentliganställda, universitetslärare och tågförare är några av de grupper som kommer att strejka.

Onsdagen den 1 februari är också en fortsättning av en längre tid av omfattande strejker, bland annat genomfördes den största tågstrejken på 30 år i somras och innan jul gick sjuksköterskor ut i strejk i Wales, Nordirland och England. 100 000 sjuksköterskor strejkade i vad som var sjuksköterskeförbundet Royal College of Nursings första strejk någonsin i dess hundraåriga historia.

Nya strejker har genomförts under hela januari månad, och även februari ser ut att gå i strejkens tecken.

* * *
LÄS MER
Brittiska regeringen vill begränsa strejkrätten 
Nya strejker i den brittiska buss- och tågtrafiken
Sjuksköterskor ute i brittisk storstrejk

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.