Intro

I ett försök att rätta till

de historiska orättvisor och den överexploatering som präglat Afrikas fossilbränsleindustri, kräver afrikanska ledare nu bättre kontroll och fördelning av mineraler som är nödvändiga för omställningen till ren energi. Afrika besitter betydande reserver av dessa kritiska mineraler, trots detta är många av de mineralrika länderna fortfarande bland de fattigaste i världen, med utbrett barnarbete och kränkningar av arbetares rättigheter inom gruvsektorn.
Läs Afrikanska ledare kräver kontroll av mineralindustrin

Enligt FN:s särskilda rapportör för miljöförsvarare, Michel Forst, måste europeiska nationer sluta förtrycka fredliga klimatprotester och istället agera för att minska utsläppen i enlighet med Parisavtalet för att hindra ytterligare uppvärmning. Efter en omfattande utredning som spände över flera länder, varnar Forst att förtryck av miljöaktivister utgör ett allvarligt hot mot demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs FN-expert: Europa måste sluta förtrycka fredliga klimatprotester 

I en oväntad allians har kollektivtrafikarbetare över hela Tyskland slagit sig samman med klimataktivister från Fridays for Future för en veckolång strejk. Med gemensamma mål strävar de efter förbättringar både för miljön och arbetsförhållandena.
Läs Kollektivtrafikarbetare och klimataktivister i gemensam strejk 

Det är som vanligt vid den här tiden fredag, och veckans nummer av Tidningen Global är här!  Fullmatat med läsning för hela helgen!

Välkommen!

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.