Intro

Idag har jag skrivit lite positiva nyheter

för ovanlighetens skull. Om forskare som skissar på en djärv lösning på klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald. ”Den återställande vägen”, kallas planen som hävdas kunna hjälpa mänskligheten undvika de värsta ekologiska och sociala konsekvenserna av klimatförändringar.
Läs om en ”paradigmskiftande” plan som betonar social och ekonomisk rättvisa lika mycket som miljömässig hållbarhet.

Det grönländska företaget Arctic Ice har börjat skörda is från Grönlands fjordar för att frakta till exklusiva cocktailbarer i Förenade Arabemiraten. Deras produkt, hävdar de, är en del av Grönlands gröna omställning och sökandet efter större självständighet. Idén om att frakta is över halva jordklotet har dock utlöst en våg av kritik där vissa ifrågasätter företagets fokus mitt under den globala uppvärmningen.
Läs om hur Grönland fraktar is till drinkarna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken lyfter fram palestinska politiska rättigheter som en kritisk faktor för regional stabilitet och uppmanar Israel att aktivt samarbeta med de palestinska ledarna för att säkerställa en varaktig fred.
Läs Palestinas rättigheter är nyckeln till fred 

Och i en krönika skriver Filip Hallbäck att ”mycket talar för att det västerländska imperiet, med USA i spetsen, befinner sig i ett pågående sönderfall, och då talar jag inte om USA som republik, utan snarare dess dominansanspråk gentemot omvärlden, dess militärbaser i varje kontinent och de handelsrelationer som USA levt på, men som likväl skapat en eländig ekonomisk situation för landets egna invånare.”
Läs Det västerländska imperiets pågående sönderfall 

Det är fredag och veckans nummer av Tidningen Global  är som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Trevlig helg!

Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.