Intro

Avskaffa flygets bränsle-subventioner!

Att inte beskatta flygbränsle är en absurd förmån för en industri som redan är en av de största bidragarna till miljöförstörelse. Det är dags att ställa flygbolagen, och resenärerna, till svars och se till att de betalar priset för den skada de orsakar. Ett av kraven i en ny rapport är att reformera det flera decennier gamla energibeskattningsdirektivet för att bland annat eliminera skattebefrielser för flyg och frakt.
Läs mer om Krav på att avskaffa skattebefrielsen för flyg.

Men inte bara flygbränslet subventioneras. Förra året spenderade den svenska staten 31 miljarder kronor på subventioner för fossila bränslen. Det visar en färsk sammanställning från Naturskyddsföreningen. Enligt organisationen bryter dessa subventioner mot löftena i Parisavtalet om att minska koldioxidutsläppen. ”De kastar bensin på en klimatbrasa. Det försvårar omställningen och förvärrar klimatkrisen”, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Läs om Svensk ökning av fossila subventioner trots klimatlöften

I en krönika ställer Birger Schlaug frågan till ÖB Micael Byden om de krigsskäl Putin använt för sitt vedervärdiga anfallskrig mot Ukraina även finns mot Sverige?  Detta då ÖB:s budskap är att om Ryssland kunde anfalla Ukraina så kan man lika gärna anfalla Sverige.
Läs Suktar ÖB efter krig? 

Fredag som vanligt vid den här tiden på veckan och veckans nummer av Tidningen Global är som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.