Intro

Sedan Rysslands invasion

av Ukraina har världens största oljebolag gjort en vinst på över 2 900 miljarder kronor. Trots svagare råvarumarknadspriser förväntas företagen betala ut rekordstora utbetalningar till sina investerare under det kommande året, vilket har fått kritiker att ifrågasätta prioriteringarna i en tid av global kris.
Läs Oljebolagens vinster skjuter i höjden sedan Ukrainainvasionen 

I en granskning avslöjas att regeringens ambitiösa klimatplan bygger på beräkningar som inte redovisas öppet. Trots påståenden om tydlighet visar det sig att en stor del av planen baseras på förhöjda reduktionsplikter, något som inte överensstämmer med den tidigare förda politiken. Detta har väckt frågor om huruvida planen är tillräckligt genomtänkt för att leda Sverige mot nettonollutsläpp år 2045. Romina Pourmokhtari försvarar planen genom att säga att den bygger på en beräkningsmodell för reduktionsplikten, men att det finns flera olika styrmedel som kan användas för att minska utsläppen. En utredning ska tillsättas för att ge svar på vilka styrmedel som bör användas, men detaljer om detta saknas än så länge.
Läs Regeringens klimatplan bygger på dolda kalkyler 

En rapport från USA:s underrättelsetjänst avslöjar tvivel kring Israels anklagelser om kopplingar mellan FN:s hjälporganisation Unwra och Hamas. Trots att vissa anklagelser betraktas som trovärdiga kan inte oberoendet verifieras, vilket väcker frågor om den bredare kopplingen till militanta grupper.
Läs USA ifrågasätter Israels påståenden om Unwras Hamas-kopplingar 

Sätt på en kanna kaffe, luta dig tillbaka: veckans nummer av Tidningen Global är här!  Som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.