Intro

Nobelpristagaren i ekonomi,

Esther Duflo, föreslår att världens rikaste ska bidra mer till kampen mot klimatförändringarna. Med en plan som presenterades vid ett G20-möte i USA, hoppas Duflo att en ny skatt på de rikaste och på multinationella företag ska finansiera vitala klimatanpassningar i utvecklingsländer. Förslaget syftar till att beskatta 3 000 av världens rikaste människor med en inkomstskatt på 2 procent, och införa en global minimiskatt på 15 procent på vinster från stora multinationella företag.

Regeringen föreslår en sänkning av flygskatten, vilket orsakat delade meningar bland politiker. Klimatminister Romina Pourmokhtari betonar behovet av en mer sammankopplad EU-klimatpolitik, medan oppositionen har starkt skilda åsikter. Förslaget att sänka flygskatten beräknas öka koldioxidutsläppen från svenska flygresor  med cirka 2,5 procent jämfört med de totala utsläppen från inrikes- och utrikesflyg under 2022.

Amnesty Internationals årsrapport som släpptes i onsdags ger en dystrare syn än någonsin på mänskliga rättigheter globalt. ”Rätten att protestera är avgörande för att sätta ljuset på ledares ansvar för de övergrepp som sker. Människor har gjort det fullständigt klart att de vill ha mänskliga rättigheter; nu är det upp till regeringarna att visa att de lyssnar”.

Fredag, fredag. Äntligen Tidningen Global!  Som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen! Välkommen!

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.