Intro

Forskare har flyttat visarna på den symboliska Doomsday Clock

närmare midnatt, och den står nu på endast 90 sekunder till undergången – det närmaste globala katastrofen den någonsin har varit. Enligt experter hotar både pågående krig och den eskalerande klimatkrisen ”miljarder liv” och sätter mänskligheten i en oöverträffad fara. Detta återspeglar det pågående kriget i Ukraina, försvagade avtal om kärnvapennedrustning, det rekordvarma året 2023 och den växande faran med artificiell intelligens, som kan förstärka desinformation och korrumpera den globala informationsmiljön.
Läs Domedagsklockan klämtar för dig 

Så har då slutligen, efter sju sorger och åtta bedrövelser, Recep Tayyip Erdoğan och det turkiska parlamentet godkänt Sveriges Natoansökan. Man alla är inte lika glada över beskedet. Mustafa Kaya från turkiska Saadet Partisi, Lycksalighetspartiet, uttrycker sina farhågor: ”Sveriges inträde i Nato är inte en enkel utvidgning av alliansen. Det kan till och med vara ljudet av ett andra kallt krig som kommer att tända Europa.”
Läs Mustafa Kaya: ”Ljudet av ett andra kallt krig” 

Nästa år kommer förnybara energikällor att producera mer elektricitet än kolkraften. Under 2025 kommer också vindkraften att passera kärnkraft i elproduktion. Men snabbast av alla kraftslag växer solenergin. Investeringarna i solenergi är nu för första gången i historien större än de som görs i olja. Solpaneler installerats nu i sådan omfattning att solenergin de närmaste åren kommer att gå om vindkraften som energislag, spår IEA. Det låter som strålande nyheter, eller hur? Är vi därmed på god väg att lösa klimatkrisen?
Jens Holm ger svaret i sin krönika Kakan kan inte växa hur mycket som helst 

Det är återigen fredag, och veckans nummer av Tidningen Global är som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.