Intro

En ny rapport föreslår att en skatt

på fossilbränsleindustrin i OECD-länderna kan generera upp till 10 000 miljarder kronor till 2030 för att bekämpa klimatförändringarna. Denna skatt skulle stödja de länder som är värst drabbade av klimatkrisen: ”En klimatskadeskatt skulle vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa till att låsa upp hundratals miljarder i finansiering för dem som befinner sig i den skarpa änden av klimatkrisen och samtidigt hjälpa till att påskynda en snabb och rättvis övergång bort från fossila bränslen runt om i världen.”

På World Press Freedom Day, den 3 maj, publicerade Unesco en omfattande rapport som belyser de växande farorna för journalister som bevakar miljö och klimatförändringar. Rapporten avslöjar att minst 749 journalister eller nyhetsmedier som rapporterar om miljöfrågor har blivit måltavlor för attacker, inklusive mord, fysiskt våld, och arresteringar under perioden från 2009 till 2023.

Den våldsamma utvecklingen i Mellanöstern har lett till en förhöjd hotbild mot personer med judisk bakgrund, både i Sverige och internationellt, vilket har resulterat i en ökning av anmälda hatbrott. Under perioden från 7 oktober till 31 december 2023 rapporterades det in totalt 110 hatbrott med antisemitiska motiv till Brå, vilket är nästan fem gånger fler än under motsvarande period året innan.

Tidningen Global är här. Då måste det vara fredag igen. Som vanligt är sajten fullmatat med läsning för hela helgen! Välkommen!

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.