Många års noggrant arbete
av flera människorättsorganisationer och människorättsförsvarare har nu burit frukt – i onsdags kom nyheten att en arresteringsorder har utfärdats mot Syriens president Bashar al-Assad, en av hans bröder som är chef för en elitstyrka, samt två generaler. Bashar al-Assad anklagas av en fransk domstol för delaktighet i brott mot mänskligheten för två kemiska attacker, bland annat mot Damaskusförorten Ghouta 2013 då över tusen människor dödades.
– Det är en ny seger för offren, deras familjer, och de överlevande och ett steg i riktning mot rättvisa och hållbar fred i Syrien, säger advokaten Mazen Darwish, grundare och generaldirektör för the Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) som är en av flera organisationer som ligger bakom stämningsansökan som lämnades in i mars 2021. Du kan läsa mer om detta i Arresteringsorder mot al-Assad ”en seger för offren” i dagens nummer.
I Gaza är det svårare för sjukvårdspersonal och hälsoministeriet att uppdatera siffror på hur många palestinier som har dödats eftersom sjukhusen där ett efter ett har slutat fungera som sjukhus, efter Israels intensiva bombardemang och belägring av ett område som Israel fortfarande, enligt internationell rätt, ockuperar. Nu uppmanar den palestinska paraplyorganisationen The Palestinian Human Rights Organizations Council både Palestina och omvärlden att agera i enlighet med FN:s folkmordskonvention för att hindra ett folkmord i Gaza. Organisationen kräver att det internationella samfundet ska ställa ”Israel till svars, för att förhindra folkmord och sätta ett omedelbart stopp för de pågående grymheterna”, samt inleda en process inom Internationella domstolen (ICJ) om Israels ansvar för folkmord i Gaza. Om detta kan du också läsa mer om i dagens nummer.
Internationella domstolen är också aktuell i en helt annan fråga som vi skriver om i dagens nummer, nämligen hur strejkrätten ska tolkas enligt ILO:s konvention 87. Inom ILO, som är ett tripartiskt FN-organ, där regeringar, arbetsgivare och arbetstagare alla har representanter, har en konflikt rått i frågan sedan 2012. I förra veckan hänvisades frågan därför till ICJ av ILO:s styrelse.
Dessutom: Valdemar Möller om att klimatkampen inte står isolerad från andra rättvisefrågor i dagens ledare.
Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.
Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.
|