Nyheter

Mitt Romney kräver utredning av Shireen Abu Aklehs död

Israelisk polis angriper begravningsföljet under Shireen Abu Aklehs begravning i östra Jerusalem, fredagen den 13 maj 2022.

Den republikanske senatorn Mitt Romney och demokraten Jon Ossoff har gemensamt uppmanat Bidenadministrationen att säkerställa att en ”fullständig och transparent utredning färdigställs” och att rättvisa skipas för dödsskjutningen i maj av den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh.

USA | Senatorerna Mitt Romney och Jon Ossoff skriver i brevet att de är ”djupt upprörda av dödandet av en amerikansk journalist” och att ”dödandet av en amerikansk medborgare och en journalist som jobbar med bevakning i en konfliktzon är oacceptabelt”. De betonar att journalister runt om i världen utför sitt arbete till hög risk för sin personliga säkerhet, samt betonar att pressfrihet är: ”en grundläggande amerikansk värdering, och vi kan inte acceptera ansvarsfrihet när journalister dödas i tjänst”. De kräver också att rättvisa skipas i fallet.

Shireen Abu Akleh som sköts ihjäl medan hon bevakade israeliska räder i det palestinska flyktinglägret i Jenin på Västbanken den 11 maj var en av tv-kanalens Al Jazeeras mest namnkunniga journalister och var även amerikansk medborgare. Brevet från de två senatorerna skickades till USA:s utrikesminister Antony Blinken i måndags, och det ökar trycket på Israel, rapporterar The Times of Israel.

Senatorerna kräver svar inom 30 dagar och detta innebär fortsatt ljus på dödsskjutningen framöver och inte minst över det planerade besöket från president Joe Biden till Israel den kommande månaden, skriver tidningen. Att brevet är partiöverskridande spelar roll, och att Mitt Romney som står israeliska ledare nära är också betydelsefullt.

Sedan tidigare har 57 amerikanska kongressledamöter krävt en amerikansk utredning av dödsskjutningen som skedde efter att journalisterna hade klargjort sin närvaro i området för den israeliska armén. Shireen Abu Akleh bar skyddsväst som var tydligt markerad med ”press”. Även en annan journalist, Ali Samoudi, träffades av ett skott i ryggen och även han var tydligt markerad som press.

Israel hävdade inledningsvis att kulan som träffade Shireen Abu Akleh i huvudet kunde ha avlossats från palestinska väpnade grupper men undersökningar av både The Associated Press, CNN och Bellingcat har kommit fram till att det är mer sannolikt att det var en israelisk soldat som avlossade skottet. Israel har erbjudit en gemensam undersökning med den Palestinska myndigheten som dock inte tror att sådan skulle bli oberoende. Palestina har istället krävt att den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska utreda dödsskjutningen.

* * *

LÄS ÄVEN:
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
Journalistförbundet: ”Vi tänker anmäla Israel för krigsbrott”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.