Nyheter

FN: Palestinsk journalist dödades av israelisk militär

Palestinier besöker platsen där den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl den 11 maj i år.

Allt tyder på att det var en israelisk soldat som sköt skotten som dödade den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh och skadade hennes kollega Ali Samoudi i maj. Det kommer FN:s människorättskontor (OHCHR) fram till i en granskning av händelseförloppet.

ISRAEL–PALESTINA | OHCHR:s talesperson Ravina Shamdasani säger i ett uttalande på fredagen att FN:s människorättskontor finner det ”djupt oroande att israeliska myndigheter inte har genomfört en brottsutredning” trots att det har gått mer än sex veckor sedan den palestinsk-amerikanska Al Jazeera-journalisten sköts ihjäl.

OHCHR har nu slutfört en oberoende granskning av händelsen och säger att allt tyder på att Shireen Abu Akleh sköts av israeliska säkerhetsstyrkor.

Samma slutsats har såväl AP, CNN, Bellingcat som The New York Times dragit tidigare i sina respektive utredningar av dödsskjutningen i Jenin.

Pekar på den israeliska militären

OHCHR har granskat foto- och videomaterial, liksom ljudupptagningar, besökt platsen för dödsskjutningen och rådfrågat experter, och intervjuat vittnen. 

I ett uttalande säger OHCHR:s talesperson Ravina Shamdasani: ”All information vi har samlat in – inklusive information från den israeliska militären och den palestinska justitiekanslern – stämmer överens med resultatet att skotten som dödade Abu Akleh och skadade hennes kollega Ali Samoudi kom från israeliska säkerhetsstyrkor och inte urskillningslös skottlossning från beväpnade palestinier, som israeliska myndigheter inledningsvis hävdade. Vi har inte hittat någon information som tyder på att det var någon aktivitet av beväpnade palestinier i det omedelbara närområdet där journalisterna befann sig.”

Shireen Abu Akleh sköts ihjäl när hon bevakade en israelisk räd i Jenins flyktingläger tidigt på morgonen den 11 maj i år. Shireen Abu Akleh träffades i huvudet och hon dödades omedelbart. Sekunderna innan hade den palestinska journalisten Ali Samoudi träffats och sårats i ryggen.

Flera skott avlossades därefter i närheten av Shireen Abu Aklehs kropp och kulor träffade ett träd intill henne där en av hennes kollegor hade sökt skydd. När en Jenin-bo försökte föra Abu Akleh och hennes kollega i säkerhet tvingades han backa då även han blev beskjuten.

Uppmanas inleda brottsutredning

Journalister och andra ögonvittnen på plats har från första början varit övertygade att kulan måste ha avlossats av israeliska soldater då inga palestinska beväpnade fanns i närområdet vid tillfället.

Israel å sin sida hävdade initialt att det var palestinier som hade dödat henne genom en förlupen kula, vilket man senare backade något ifrån och har därefter sagt att det är möjligt att kulan avlossades från israelisk sida.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet fortsätter att uppmana israeliska myndigheter att inleda en brottsutredning vad gäller dödsskjutningen inte bara av Shireen Abu Akleh utan även många andra dödsskjutningar av israelisk militär på det av Israel ockuperade Västbanken.

”Bara sedan i början av året har vårt kontor verifierat att israeliska säkerhetsstyrkor har dödat 58 palestinier på Västbanken, inklusive 13 barn”, skriver OHCHR.

* * *
LÄS ÄVEN
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist
Mitt Romney kräver utredning av Shireen Abu Aklehs död

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.