Nyheter

Marocko anklagas för att mörklägga migranters död

En migrant hålls fast på spansk mark efter att ha tagit sig över gränsstaketet i Melilla.

Uppgifter om att marockanska myndigheter har för avsikt att begrava ett 30-tal migranter utan att fastställa dödsorsak eller identitet i samband med en obduktion rapporteras av flera medier. Dödsfall som i slutändan ökar pressen på Spanien som nyligen godkände Marockos ockupation av Västsahara.

MAROCKO/SPANIEN | Minst 37 personer omkom och uppemot 150 personer skadades i samband med att ha försökt att riva ner en gränsbarriär i den spanska enklaven Melilla på norra Afrikas kustspets.

Hur dessa människor bragtes om livet förblir oklart – och en orsak är, menar Human Rights Watch, Marockos skyndsamma försök att begrava kropparna före varken obduktion eller identifiering har genomförts:

– Det är chockerande att marockanska myndigheter enligt rapporter förbereder inför hastigt sammankallade begravningar av de döda, säger Jude Sunderland vid människorättsorganisationen till The Guardian.

Utredning krävs

Human Rights Watch och andra människorättsorganisationer kräver en fullskalig och oberoende utredning av dödsfallen, något som också ökar pressen på Spanien – dit de döda försökte nå – vars premiärminister Pedro Sánchez har fått kritik för att undvikit att stöta sig med Marockos regering efter att ha godkänt den marockanska ockupationen av Västsahara.

Premiärminister Sánchez lägger istället skuldbördan för dödsfallen på ”den internationella maffia som organiserar dessa våldsamma attacker” mot gränsbarriärerna mellan Melilla och Marocko, rapporterar The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
Spanien byter fot i Västsaharafrågan – backar Marocko
USA ”överväger” Marockos autonomiplan för Västsahara
Algeriet markerar i Västsaharafrågan – avslutar vänskapsavtal med Spanien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.