Nyheter

Kula som dödade journalist ska undersökas av USA

Mycket tyder på att det var en israelisk soldat som sköt ihjäl journalisten Shireen Abu Akleh, nu har den Palestinska myndigheten gått med på att överlämna kulan till USA som ska undersöka den.

Den Palestinska myndigheten meddelade på lördagen att man kommer att överlämna den kula som dödade den palestinsk-amerikanska Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh den 11 maj, rapporterar Reuters. Hon träffades av en kula i huvudet som dödade henne omedelbart i samband med att hon bevakade en israelisk räd i Jenins flyktingläger.

* Texten har uppdaterats

ISRAEL–PALESTINA | – Vi har kommit överens om att överföra kulan till amerikanerna för undersökning, säger Akram al-Khatib, chefsåklagare för den Palestinska myndigheten till Reuters.

USA:s president Joe Biden kommer att besöka Israel och Palestina den 13 juli och ska ha uppmanat den Palestinska myndigheten att ge USA kulan i syfte att försöka avgöra vem som avlossade skottet, rapporterar Axios som hänvisar till tre amerikanska och israeliska källor. 

Enligt Axios vill Vita huset uppnå resultat i undersökningen innan Joe Bidens besök. Biden har också pressats att agera i fallet. 57 kongressledamöter har tidigare krävt en amerikansk utredning av dödsskjutningen då Shireen Abu Akleh också var amerikansk medborgare.

Nyligen krävde också den republikanske senatorn Mitt Romney och demokraten Jon Ossof i ett gemensamt brev till USA:s utrikesminister Antony Blinken att Bidenadministrationen försäkrar att en ”fullständig och transparent utredning färdigställs” och att rättvisa skipas för dödsskjutningen.

Den Palestinska myndigheten har tidigare motsatt sig en gemensam undersökning med Israel. Enligt den israeliska tidningen Haaretz är dock Israel inte bara en del av undersökningen utan ska enligt uppgift skötas av den israeliska militären. 

Mycket pekar på Israel

Den 24 juni kom FN:s människorättskontor (OHCHR) fram till att allt tyder på att det var en israelisk soldat som sköt ihjäl Shireen Abu Akleh – samma slutsats hade The Associated Press, CNN och Bellingcat liksom hennes palestinska kollegor som befann sig på platsen vid dödsskjutningen redan tidigare kommit fram till.

OHCHR:s talesperson Ravina Shamdasani sade då att det var ”djupt oroande att israeliska myndigheter inte har genomfört en brottsutredning” trots att det då hade gått mer än sex veckor sedan dödsskjutningen.

Shireen Abu Akleh och hennes kollega Ali Samoudi som också träffades och skadades i ryggen vid samma tillfälle bar skyddsvästar och hjälmar vid tillfället och skyddsvästarna var tydligt märkta med ”press”.

Tidigare har den Palestinska myndigheten krävt att den internationella brottmålsdomstolen ICC ska ta upp fallet, och både Svenska Journalistförbundet och Internationella Journalistfederationen meddelade i maj att organisationerna planerade att anmäla Israel för krigsbrott.

* * *
LÄS ÄVEN
FN: Palestinsk journalist dödades av israelisk militär
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.