Startsida - Nyheter

Nyheter

Palestina avvisar USA:s slutsats om Shireen Abu Aklehs död

Väggmålning av den ihjälskjutna Al Jazeera-veteranen Shireen Abu Akleh i Gaza City.

Palestina avvisar USA:s slutsats att skottet som dödade journalisten Shireen Abu Akleh sannolikt var resultatet av ”tragiska omständigheter”. Palestina menar att dödsskjutningen var ett ”avsiktligt krigsbrott”. Även människorättsorganisationen B’Tselem är kritisk till USA:s slutsats om det dödande skottet som inte heller tar fasta på indikationer om att skottet var riktat som bland annat CNN kommit fram till. 

ISRAEL-PALESTINA | Palestinas utrikesdepartement avvisar den slutsats som USA:s utrikesdepartement har dragit efter att ha undersökt kulan som dödade den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh, som också hade amerikanskt medborgarskap, i maj.

”Staten Palestina förkastar USA:s avfärdande av de israeliska ockupationsstyrkornas avsiktliga inriktande på och dödande av Shireen Abu Akleh som endast ’tragiska omständigheter’ och inte ett avsiktligt krigsbrott”, skriver det palestinska utrikesdepartement som svar på det amerikanska utrikesdepartementets uttalande på måndagskvällen.

Palestina försäkrar att man kommer att fortsätta att driva fallet på en internationell nivå, inklusive kravet att hennes död, liksom andra palestiniers död orsakade av Israel, ska utredas av den internationella brottmålsdomstolen ICC.

”Ingen transparens”

Shireen Abu Aklehs familj uttryckte sin djupa besvikelse över utredningen som har utförts av det amerikanska utrikesdepartementet:

– Ja, Shireen dödades avsiktligt, säger journalistens brorsdotter Lina Abu Akleh till Al Jazeera, den tv-kanal som Shireen Abu Akleh hade arbetat för i över 20 år.

– Hela utredningen är en besvikelse med tanke på att vi inte fick kunskap om någon del av processen, det fanns ingen transparens. Vi gavs inte tillräcklig information om utredningen och vi fick reda på den i sista sekund, säger hon till Al Jazeera.

Det var under helgen som en undersökning gjordes av den kula som dödade den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh den 11 maj – enligt USA av oberoende experter under överinseende av USA, men enligt uppgifter i den israeliska tidningen Haaretz skulle den utföras av den israeliska militären, IDF, under överinseende av USA. På måndagskvällen meddelade USA:s utrikesdepartement att kulan var allvarligt skadad vilket förhindrar en tydlig slutsats.

”Tragiska omständigheter”

USA:s utrikesdepartement skriver i ett uttalande att man har tagit del av både den israeliska utredningen och den palestinska utredningen och kommer i en sammanfattning fram till att ”skottlossning från IDF:s position [den israeliska militären] sannolikt var ansvarig för Shireen Abu Aklehs död”, men man fann inget skäl till att tro att detta ”var avsiktligt utan snarare resultatet av tragiska omständigheter” under en israelisk räd i Jenins flyktingläger efter en rad terrordåd i Israel.

USA kommer fram i sin första slutsats fram till samma sak som en rad medieredaktioner såväl som FN:s människorättskontor (OHCHR) har gjort tidigare – att det är sannolikt att det dödande skottet avlossades från israeliska styrkor.

Men slutsatsen att hennes död var resultatet av tragiska omständigheter ifrågasätts av flera omständigheter.

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem betecknar måndagens uttalande som en ”USA-stödd israelisk vittvättning” på Twitter. ”Det är inte klart på vilka grunder som USA:s utrikesdepartement söker avfärda hennes dödande som ’resultatet av tragiska omständigheter’ och inte som ett brott för vilket de ansvariga bör ställas till svars”, skriver organisationen och menar att Israel när det gäller utredningar efter att palestinier har dödats ”aldrig har varit något annat än en organiserad vittvättning för att möjliggöra ett ansvarsfritt dödande”.

”Riktade skott”

Även den journalistiska granskningen av CNN om dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh, som Tidningen Global tidigare har rapporterat om, ifrågasätter att det skulle röra sig om en förlupen kula.

Genom granskningar av filmer från tillfället kan man se att flera kulor träffar ett träd precis bakom Shireen Abu Aklehs döda kropp, ett träd bakom vilket hennes kollega har tagit skydd.

Trädstammen har flera kulmärken som sitter tätt och CNN har talat med vapenexperten Chris Cobb-Smith som också har analyserat videomaterialet och annat material och som drar slutsatsen att detta indikerar att det handlade om avsiktliga skott:

– Den relativt nära grupperingen av kulorna indikerar att Shireen var avsiktligt utsatt för riktade skott och inte ett offer för slumpmässiga eller förlupna kulor, säger han till CNN som drar slutsatsen att Shireen Abu Akleh dödades av israeliska styrkor i en riktad attack.

Anmält till ICC

De slutsatserna stärks också av vittnesmål från Shireen Abu Aklehs kollegor som var med henne den morgonen i Jenin. De har från början vittnat om att skottet måste ha kommit från israeliska soldater och att det måste ha varit avsiktligt då journalisterna hade gjort sin närvaro känd för den israeliska armén innan dödsskjutningen skedde.

Precis innan Shireen Abu Akleh sköts ihjäl träffades också hennes kollega Ali Samoudi i ryggen. Det var alltså flertalet skott som sköts mot gruppen av journalister, och skotten fortsatte även därefter när en Jeninbo försökte hjälpa den då livlösa Shireen Abu Akleh till säkerhet.

Såväl Shireen Abu Akleh som Ali Samoudi var tydligt markerade med ”press” på sina skyddsvästar. Den Internationella journalistfederationen (IJF) fördömde redan den 11 maj dödsskjutningen och förklarade samtidigt att man skulle lägga till Shireen Abu Aklehs fall till en tidigare anmälan till ICC om palestinska journalisters systematiska utsatthet inför israeliska styrkors våld.

Även Svenska journalistförbundet står bakom anmälan till ICC, och ordföranden Ulrika Hyllert sade att man uppfattar det som att Shireen Abu Akleh gjordes till måltavla trots att hon hade burit väst och hjälm som var tydligt markerade med ”press”.

* * *
LÄS ÄVEN
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
FN: Palestinsk journalist dödades av israelisk militär

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.