Nyheter

Dotter och mamma åtalas för abortrelaterat brott i USA

Protest mot det senaste beslutet från Högsta domstolen under ett aborträttsmöte som hölls framför Nebraska State Capitol måndagen den 4 juli 2022 i Lincoln, USA.

I och med att USA:s Högsta domstol rev upp landets aborträtt i juni i år har aborträttsaktivister varnat för att sociala medier kan komma att användas som bevis i fall av illegal abort framöver. Nu visar det sig att ett sådant fall inträffade redan i april i år i delstaten Nebraska efter att polis begärt ut material från Facebook mellan en mamma och dotter.

USA | I april i år kom det till polisens kännedom att en 17-årig flicka fått missfall långt in i graviditeten efter ett tips om att hon och hennes mamma illegalt hade begravt kvarlevorna. Polisen inledde en utredning där man fick tillgång till flera privata meddelanden mellan mamman och dottern på Facebook i vilka de talade om abortpiller och om att bränna ”bevisen”, rapporterar CNN. Vid tillfället hade delstaten ett abortförbud från vecka 20 och aborten ska enligt myndigheterna ha skett flera veckor efter den gränsen.

I början av juni begärde polisen ut information från företaget Meta som äger Facebook och efter två dagar lämnade Meta ut 250 megabyte data från dotterns konto och ytterligare 50 megabyte från mammans konto. Bland de privata meddelandena framkom det att två dagar innan flickans missfall hade hon fått tag på abortpiller.

I förra veckan meddelade Meta att företaget lämnat ut information till polisen som då utredde ”en påstådd illegal bränning och begravning av ett dödfött barn” och att det inte hade framgått att utredningen rörde en abort – Facebook har kritiserats för att deras meddelanden inte är krypterade om inte användaren själv sätter på en sådan inställning till skillnad från Whats App.

Några veckor senare begärde polisen ut mer material från Facebook som rörde inköp av medicin som används för missfall. Mamman och dottern har nu åtalats för brott relaterade till att de har bränt fostret efter missfallet/aborten, för att ha dolt en persons död och för falsk information. Mamman har också åtalats för att ha bidragit till en förbjuden abort och för att ha utfört ha utfört en abort utan att vara läkare. Både dottern och mamman har nekat till alla anklagelser.

Fallet inleddes alltså flera månader innan HD rev upp landets aborträtt i slutet av juni. Men i och med att Roe v Wade inte längre garanterar aborträtten i landet har aborträttsaktivister, läkare och experter varnat för att sociala medier kan komma att användas som bevisföring i abortfall i hög utsträckning framöver, bland annat har experter varnat just för att sökningar på nätet efter abortpiller kan stärka ett åtal.

Fallet i Nebraska visar att så redan är fallet. Privata meddelanden på Facebook eller i andra appar är bara ett sätt som myndigheter förväntas använda sig av i allt högre utsträckning när illegala aborter ska utredas – sökningar på Google, sms, telefoners platstjänster och andra digitala fotspår kan också komma att granskas.

* * *
LÄS MER
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Kan aborträttsrörelsen i USA lära av Irland?
Ilska mot hotad aborträtt utanför HD i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.