Nyheter

”Elaha” anklagar taliban för tvångsäktenskap

Afghanska kvinnor demonstrerar i protest mot det allt mer allvarliga läget inför årsdagen av talibanernas maktövertagande.

En ung afghansk kvinna anklagade i förra veckan en tidigare talesperson för talibanernas inrikesministerium för tvångsäktenskap, våldtäkt och misshandel. I en video som har spridits på sociala medier säger hon att hennes liv är i fara.

AFGHANISTAN | Det var i tisdags i förra veckan som en video av kvinnan som identifierat sig som Elaha spreds på sociala medier. I videon anklagar hon en den tidigare talibanske inrikesministern Saeed Khosti för att tvingat in henne i äktenskap för ett halvår sedan, för upprepade våldtäkter och för misshandel:

– Efter publiceringen av den här videon är det möjligt att ingen kommer att se mig igen, jag kanske kommer att dö. Det är bättre att dö en gång än att dö tusentals gånger, säger hon i videon, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch på sin hemsida.

Rapporteras gripen

ABC News rapporterar att det i nuläget är oklart var Elaha befinner sig men uppgifter finns att hon hålls inlåst i en lägenhet i Kabul efter att hon greps när hon försökte fly till Pakistan. Hon har beskrivit sig själv som läkarstudent vid Kabuls universitet och som dotter till en underrättelsetjänsteman under den förra regeringen.

Enligt uppgifter på Afghanistans Högsta domstols hemsida i förra veckan hade hon gripits och väntade på att dömas för förtal men dessa uppgifter har tillbakavisats av ett Twitterkonto som uppges höra till HD.

Tvångsäktenskapet ska ha ingåtts när Saeed Khosti var officiell talesperson för talibanerna, han ska senare ha skiljt sig från henne. Han anklagar henne för att ha förolämpat religiös tro liksom Koranen.

Inledningsvis ska Saeed Khosti ha nekat till att ens ha känt henne uppger Afghanistan Fact Check som har skrivit om hennes fall, men när bilder på de två läckte ska han ha medgett att de gift sig. Däremot nekar han till alla anklagelser om att ha begått brott mot henne eller behandlat henne illa:

– Jag försäkrar er att jag inte har gjort något brottsligt, sade han på Twitter i onsdags, enligt ABC News.

Har drabbat ”många kvinnor” 

Kvinnors situation i Afghanistan har systematiskt försämrats sedan talibanernas maktövertagande för drygt ett år sedan enligt Human Rights Watch, bland annat har läget för kvinnor och flickor som utsätts för våld förvärrats. Jourer och särskilda utredningsgrupper på åklagarmyndigheten mot våld mot kvinnor har lagts ned.

Journalisten Ruchi Kumar skriver på Twitter att hon har kunnat bekräftat fakta i Elahas video från trovärdiga källor och att ”många kvinnliga släktingar till tidigare afghanska säkerhetstjänstemän har utsatts för övergrepp, sexuella övergrepp och tvångsäktenskap. ’Amnestin’ verkar inte omfatta kvinnorna i deras familjer”, skriver hon och syftar på den amnesti som talibanerna utlovade till anställda i den tidigare regeringen när de kom till makten förra året.

* * *
LÄS MER
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Kvinnoprotest möttes av våld i Afghanistan
Afghanska flickors självmord oroar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.