Nyheter

”Häpnadsväckande repression” mot afghanska kvinnor

Protest för rätten till utbildning, Kabul, 2 augusti 2022.

Afghanska kvinnor vädjade i FN:s råd för mänskliga rättigheter i måndags till omvärlden att agera mot det allt värre läget för kvinnor i Afghanistan sedan talibanernas maktövertagande förra året. FN:s särskilde rapportör i landet, Richard Bennett, varnar för att kvinnor och flickor i landet utsätts för en ”häpnadsväckande repression”.

AFGHANISTAN | Tidigare under måndagen presenterade han sin första rapport sedan han tillträdde som särskild rapportör för mänskliga rättigheter i landet den 1 april i år, i vilken han larmade om det allmänna människorättsläget i landet:

– Afghaner är fångade i en människorättskris som världen har verkat maktlös att ta itu med, sade han och pekade särskilt på hur kvinnors rättigheter har eroderats:

– Det finns inget land i världen där kvinnor och flickor så snabbt har berövats sina grundläggande mänskliga rättigheter enbart på grund av sitt kön, fortsatte han, rapporterar France 24.

I rådet talade också den afghanska advokaten och tidigare kommissionären för Afghanistan Independent Human Rights Commission, Razia Sayad. Hon påtalade de många förbud som talibanerna har riktat mot kvinnor under året som har gått då kvinnor och flickor mer eller mindre har tvingats bort från det offentliga livet.

– Afghanistans kvinnor är nu utlämnade till en grupp som till sin natur är emot kvinnor och inte erkänner kvinnor som människor.

Hon fick medhåll från journalisten Mahbouba Seraj:

– Kvinnor i det landet, vi existerar inte…vi utplånas, sade hon under en debatt i rådet med särskilt fokus på kvinnors och flickors rättigheter i Afghanistan, rapporterar France 24.

Även kvinnlig FN-personal har hotats och trakasserats av talibaner. FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan (Unama) larmade på måndagen om ett växande problem med landets ”de facto-myndigheters handlande mot FN:s kvinnliga afghanska anställda”. Samma dag hade tre kvinnliga afghanska anställda kvarhållits och förhörts av talibaner. ”FN uppmanar till ett omedelbart slut på alla sådana hotfulla handlingar och trakasserier mot dess afghanska kvinnliga personal”, skriver Unama på sin hemsida.

* * *
LÄS MER
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
”Elaha” anklagar taliban för tvångsäktenskap
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.