Nyheter

Militär upptrappning i sörjande Västpapua

Den paramilitära enheten inom polisen Brimob får order av polischefen.

Efter Filep Karmas död har Indonesien aviserat truppförstärkning till Västpapua, bland annat i form av personal från den paramilitära grenen Brimob.

VÄSTPAPUA | Bara dagar efter att den västpapuanske självständighetsaktivisten Filep Karma påträffades död på en strand utanför Jayapura stärker Indonesien sin militära närvaro i Västpapua.

Beslutet från den indonesiska armén med president Joko Widodos stöd är ett svar på den öppna sorg och saknad som västpapuaner visat för Filep Karma, vars död till följd av drunkning kommit att ifrågasättas av människorättsaktivister som kräver en oberoende utredning av dödsfallet.
 
För att slå ner en eventuell social resning tycks Indonesien därför skynda till med att placera ut ett hundratal paramilitära soldater runtom i Västpapua, vars primära mål kommer vara att fortsätta sopa landsbygden fri från militära och civila aktiviteter som den indonesiska staten uppfattar som progressiva element.

Filep Karma – inte enda dödsfallet i närtid

Gator och torg i såväl städer som isolerade byar i de centralbelägna högländerna har fyllts med människor som skanderar Filep Karmas namn, som håller den förbjudna västpapuanska Morgonstjärnan upp mot skyn, samt sjunger sånger som den indonesiska ockupationsmakten anser vara av subversiv art.

Filep Karma är ingalunda den ende självständighetsaktivisten som avlidit under märkliga omständigheter under den senaste tiden. Den 22 oktober avled den politiske fången Zode Hilapok i fångenskap efter att ha insjuknat i den indonesiska fångvårdens regi.

Han stod åtalad för högförräderi efter att ha hissat den förbjudna Morgonstjärnan, rapporterar Tapol.

* * *
LÄS ÄVEN:
Filep Karma – ”Västpapuas Nelson Mandela” död
Tortyr, dödsfall och upptrappat våld i Västpapua
Våldet i Västpapua ökar i skuggan av Ukrainakrisen
Indonesien förbereder uppstyckning av Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.