Nyheter

USA ska utreda dödsskjutning av journalist i Jenin

Gul tejp markerar kulhål på ett träd och porträtt och blommor skapar ett minnesmärke vid platsen där Shireen Abu Akleh dödades på Västbanken.

USA:s justitiedepartement meddelade på måndagen att FBI kommer att utreda dödsskjutningen av den palestinsk-amerikanska Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i Jenin på ockuperade Västbanken i våras. Israels försvarsminister har meddelat att Israel inte kommer att samarbeta med utredningen. Shireen Abu Aklehs familj, som länge har krävt en amerikansk undersökning, välkomnar beslutet.

ISRAEL-PALESTINA | ”Vi hoppas att den här utredningen av USA kommer att bli helt oberoende, trovärdig och grundlig och att den följer bevisningen dit den leder, upp och ner i rangordningen. Detta är ett viktigt steg för ansvarsutkrävande och bringar vår familj närmare rättvisa för Shireen”, skriver familjen i ett uttalande som Shireen Abu Aklehs brorsdotter Lina Abu Akleh har publicerat på Twitter.

Israel kritiserar utredningsbeslutet och landets försvarsminister Benny Gantz förklarade på måndagen att Israel står bakom sin militär och att landet inte kommer att samarbeta med utredningen som han menar innebär en ”inblandning i Israels interna angelägenheter”.

– IDF genomförde en oberoende och professionell utredning, som presenterades för amerikanarna som delade detaljerna, sade Benny Gentz, rapporterar The Guardian.

Skottet kom ”från Israeliska säkerhetsstyrkor”

Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh var en rutinerad, omtyckt och namnkunnig reporter som hade bevakat Israel och Palestina i årtionden när hon sköts ihjäl tidigt på morgonen den 11 maj i Jenin på ockuperade Västbanken.

Inledningsvis lade den israeliska militären skulden på palestinska väpnade grupperingar men flera utredningar från exempelvis The Associated Press, CNN, Bellingcat och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter,  kom fram till att det sannolikt var israelisk militär som avlossade det dödliga skottet mot journalisten.

I utredningen av Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, som presenterades i slutet av juni drogs slutsatsen att skottet kom ”från israeliska säkerhetsstyrkor och inte av urskillningslöst skjutande från väpnade palestinier”.

Dessutom konstaterade utredningen att efter att Shireen Abu Akleh skjutits så ”sköts flera ytterligare enstaka skott när en obeväpnad man försökte närma sig hennes kropp och en annan oskadad journalist som tog skydd bakom ett träd”. I september medgav Israel att det var troligt att det var den israeliska militären som hade skjutit henne, av misstag.

Påtryckning även från amerikanska politiker

Den amerikanska utredningen kommer efter påtryckningar inte bara från Shireen Abu Aklehs familj utan också från en rad amerikanska politiker. Bland annat har den republikanske senatorn Mitt Romney och demokraten Jon Ossoff i ett gemensamt brev uppmanat Bidenadministrationen att säkerställa att en ”fullständig och transparent utredning färdigställs” och att rättvisa skipas för Shireen Abu Akleh.

Dessutom har 57 amerikanska kongressledamöter krävt en sådan utredning, och tidigare har USA undersökt kulan som dödade henne.

Offentliga utfrågningar i Genève

I förra veckan genomfördes också offentliga utfrågningar i Genève i Schweiz av en undersökning som tillsattes förra året av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Utfrågningarna berörde brott mot mänskliga rättigheter på ockuperat palestinskt område och i Israel, och dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh togs bland annat upp.

– Det är väldigt viktigt att dessa offentliga utfrågningar hålls för det ger oss utrymme att dela våra vittnesmål, erfarenheten och lidandet vi har tvingats utstå under det senaste halvåret, men det ger oss också möjlighet att låta våra röster och vårt budskap och våra krav höras, sade brorsdottern Lina Abu Akleh, till undersökningen i förra veckan, rapporterar UN News på sin hemsida.

– Bristen på ansvarsutkrävande, bristen på rättvisa är vad som har tvingat mig att tala för min faster Shireen, fortsatte hon.

Inget misstag – ”sköt medvetet”

Lina Abu Akleh ifrågasatte också att Israel skjutit Shireen Abu Akleh av misstag och menade under utfrågningen att det inte råder några tvivel om att israeliska soldater ”medvetet sköt mot min faster”, rapporterar The Times of Israel.

Den palestinska journalisten Ali Sammoudi som sköts vid samma tillfälle höll med och hänvisade bland annat till att gruppen av journalister på plats i Jenins flyktingläger den 11 maj hade gett sig till känna för de israeliska soldaterna innan de besköts, samt att de alla var tydligt märkta med ordet ”press” både på hjälm och på de skyddsvästar de bar. Ali Sammoudi träffades av ett skott i ryggen ögonblicket efter att Shireen Abu Akleh sköts.

Rådet kritiseras av USA och Israel

Även representanter och advokater för sju icke-statliga organisationer som av Israels har förklarats olagliga, varav sex organisationer också har terrorstämplats, gav vittnesmål under veckan.

– Detta är inte det enda fokuset för vår utredning men vi ser dem snarare som särskilt betydelsefulla i att ge oss en bättre förståelse för läget i allmänhet vad gäller det medborgerliga utrymmet, civilsamhället i regionen och i de ockuperade palestinska områdena och i Israel, förklarade Chris Sidoti som tillsammans med Navi och Miloon Kothari ingår i utredningen.

Det var förra året som en utredningskommission tillsattes av FN:s råd för mänskliga rättigheter efter att våldet mellan palestinier och Israel eskalerade i maj 2021. Kommissionens arbete och FN-rådet i sig har kritiserats av USA för att ägna oproportionerligt mycket uppmärksamhet åt Israel.

Lina Abu Aklehs arbete för ansvarsutkrävande av Israel för Shireen Abu Aklehs död har uppmärksammats av tidskriften Time som i september i år utsåg henne till en av hundra personer ”från runt om i världen som skapar framtiden och definierar nästa generations ledarskap”.

* * *
LÄS MER
Palestina avvisar USA:s slutsats om Shireen Abu Aklehs död
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist
FN: Palestinsk journalist dödades av israelisk militär

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.