Nyheter

Bombmisstänkta i Nordirland släppta

Arméns sökteam inspekterar platsen efter mordförsöket på två officerare i Strabane, Nordirland, fredagen den 18 november 2022.

Fyra män som greps för terrorism efter ett bombdåd i Strabane i västra Nordirland som New IRA misstänks ligga bakom har släppts efter förhör. Det bekräftade nordirländsk polis tidigt på måndagen. Samtidigt har polishuset i Derry några mil norr om Strabane spärrats av på grund av en misstänkt bilbomb.

NORDIRLAND | Det var sent på söndagskvällen som området kring polishuset Waterside i Derry spärrades av. Enligt The Belfast Telegraph ska maskerade män ha stoppat en bil och placerat ett misstänkt föremål i bilen innan föraren fick order om att köra bilen till polisstationen. Under natten har tekniker arbetat med bilen och det misstänkta föremålet, och boende i närheten har evakuerats.

Händelsen i Derry inträffade bara dagar efter att två poliser var nära att skadas allvarligt av en bomb i Mount Carmel Heights i Strabane när de undersökte så kallat ”antisocialt” beteende i området. De båda poliserna klarade sig utan skador men boende i Strabane chockades av vad som misstänks vara en bomb från New IRA.

Boende i området beskriver att en hög smäll ljöd strax innan 23-tiden i torsdags kväll. En äldre kvinna uppger för The Belfast Telegraph att hennes hus skakade av explosionen och att hon tvingades evakuera sitt hem fram till lunchtid på fredagen. En annan kvinna beskriver läget som en ”mardröm”, och att hennes två unga söner hade hört explosionen trots att familjen bor på andra sidan staden.

Motsätter sig fredsavtalet

New IRA är en republikansk dissidentgrupp som motsätter sig det nordirländska fredsavtalet från 1998 och som i januari 2019 tog på sig ansvaret för en bilbomb som exploderade utanför en domstol i Derry. Det var också personer från New IRA som sköt journalisten Lyra McKee till döds i Derry i april 2019 – ett dåd som gruppen har betecknat som ett misstag.

Läget i Nordirland har under flera år varit spänt, inte minst på grund av effekterna av brexit. En majoritet av nordirländarna röstade nej till brexit men drabbas av ett försämrat säkerhetsläge på grund av det. Som en del i det brittiska utträdesavtalet med EU har vissa varor mellan övriga Storbritannien och Nordirland kontrollerats i Irländska sjön i enlighet med det så kallade Nordirlandsprotokollet.

Missnöjet med detta har ökat hotet från lojalistiska paramilitära grupperingar – som motsätter sig ett förenat Irland. Flera sådan grupperingar har indikerat att Nordirlandsprotokollet minskar stödet för deras vapenvila. I förra månaden rapporterade The Belfast Telegraph att ett lojalistiskt bombdåd mot republiken Irland var nära att genomföras.

* * *
LÄS MER
Brittiskt lagförslag om Nordirlandsprotokollet förkastas
Integrerade skolor i Nordirland ska ”uppmuntras”
Fängelse för man med koppling till journalistmord

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.