Nyheter

Hungerstrejk över – familj hoppas på frigivning

Sanaa Seif, syster till Egyptens fängslade prodemokratiaktivist Alaa Abdel-Fattah, talar under en presskonferens i sitt hem i Kairo, Egypten, torsdagen den 17 november 2022.

EGYPTEN | På torsdagen fick den fängslade egyptiske demokratiaktivisten Alaa Abd El-Fattahs familj slutligen träffa honom. I ett uttalande skriver familjen att de mötte en mycket en mycket försvagad och utmärglad bror och son efter att han hade genomgått flera dagar utan någon som helst föda eller dryck.

I uttalandet beskriver de hur Alaa Abd El-fattah hade trakasserats av civilklädda fångvaktare och att han vid ett tillfälle burits från en medicinsk avdelning tillbaka till sin cell av kravallutrustade väktare. Väl i cellen smällde han upprepade tillfällen sitt huvud mot cellväggen och han sattes under bevakning. Fredagen den 11 november svimmade han och förlorade medvetandet.

När han vaknade till liv hade han en kanyl i armen och han gavs glukos och elektrolyter, samt fick en sked honung. ”Det var så hungerstrejken bröts” skriver familjen i uttalandet. Familjen förklarar att det inte har förts några förhandlingar, och inga löften har getts från de egyptiska myndigheterna.

”Vi hoppas att den fantastiska globala uppmärksamheten om Alaas fall och de tiotusentals personer som nu står vid hans sida kommer att leda till hans frigivning. Alaa var nära döden på insidan men valde att sträcka sig efter livet. Han kommer inte att ha något annat val än att återuppta sin hungerstrejk inom kort om det fortsättningsvis inte sker något i hans fall”, skriver familjen.

* * *
LÄS MER
Alaa Abd El-Fattahs liv i akut fara – pressen på Egypten ökar
Livstecken från Alaa Abd El-Fatteh
Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.