Nyheter

Indianas hårda abortlag stoppas i ett andra domslut

Demonstranter till stöd för aborträtten protesterade mot Indianas hårda abortlag i samband med att den antogs i Indianapolis i augusti.

USA | En domare i Indiana, USA, blockerade på fredagen delstatens strikta abortlag med hänvisning till religionsfriheten. Detta i ett rättsfall som har drivits av judiska, muslimska och andra icke-kristna kvinnor som hävdar att lagen inkräktar på deras religionsfrihet, rapporterar Reuters.

Indiana blev i somras den första delstaten att införa en ny lag med abortförbud efter att högsta domstolen rev upp den grundlagsskyddade federala rätten till abort i slutet av juni.

Domaren Heather Welch införde ett preliminärt föreläggande efter att gruppen Hoosier Jews for Choice liksom fem individuella kvinnor med hjälp av medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) i en stämning ifrågasatte abortlagen med hänvisning till Indianas religionsfrihetslag.

”Rätten finner att S.E.A 1 [abortlagen] avsevärt belastar kärandesidans religiösa utövning”, skriver Welch i sitt beslut, rapporterar Reuters. Beslutet innebär att lagen inte kan implementeras så länge rättsfallet pågår.

Lagen som undertecknades av den republikanska guvernören Eric Holcomb i augusti förbjuder abort från befruktningsögonblicket förutom i fall av våldtäkt, incest, dödliga fosterskador eller då den gravida kvinnan riskerar att dö eller drabbas av allvarliga hälsorisker, rapporterade The New York Times i september.

Det hade bara gått en vecka från att lagen trädde i kraft till dess domaren Kelsey Hanlon, som också är republikan, beslutade att delstatens tidigare aborträtt till den 22:a graviditetsveckan skulle gälla tills dess att rättsfallet som drivs av en koalition ledd av American Civil Liberties Union of Indiana – där bland annat Planned Parenthood ingår – har avslutats.

* * *
LÄS MER
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Kan aborträttsrörelsen i USA lära av Irland?
Ilska mot hotad aborträtt utanför HD i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.