Nyheter

Peru uppmanas utreda demonstranters död

En anhängare till den avsatte peruanska presidenten Pedro Castillo håller en nationell flagga framför en avspärrning av kravallpoliser i Lima, Peru, torsdagen den 15 december 2022.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppmanade på torsdagen i förra veckan Perus civila myndigheter att snabbt och grundligt utreda uppgifterna kring 21 demonstranters död. Fyra av de dödade rapporteras vara barn. HRW uppmanar också att rapporter om övervåld från säkerhetsstyrkor och våld från vissa demonstranter utreds.

PERU | Våldsamma oroligheter har skakat Peru i drygt två veckor efter att den tidigare presidenten Pedro Castillo avsattes och fängslades efter att han hade aviserat att han tänkte upplösa landets kongress. Landets vice-president Dina Boluarte tog över rollen som president och meddelade först att hon tänkte sitta kvar på posten fram till val 2026.

Demonstranter tog snabbt till gatorna, både för att visa sitt stöd för Pedro Castillo, och för att kräva nyval inom kort. På tisdagen röstade kongressen om att förlägga nyval till i april 2024.

– Det våld som utövades under protesterna måste utredas men rättfärdigar inte den överdrivna användningen av våld av säkerhetsstyrkor som kan sätta människors hälsa och liv vi fara, säger HRW:s Amerikachef Juanita Goebertus på organisationens hemsida.

– Peruanska myndigheter måste prioritera dialog och respekt för mänskliga rättigheter när de söker en lösning på landets pågående politiska kris, fortsätter hon.

Fyra barn bland de dödade

Protesterna inleddes den 7 december när Pedro Castillo greps och fängslades efter vad som har beskrivits som ett kuppförsök. Sedan dess har 21 demonstranter, varav fyra barn, dödats. Enligt landets hälsoministerium har fem av dödsfallen orsakats av skjutvapen och ytterligare 12 av de dödade har sannolikt dödats av skjutvapen. Nio personer dödades i närheten av Ayacucho, och rapporter pekar på att militären där har skjutit mot demonstranter som myndigheterna har beskrivit som en mobb som gick till attack.

Fram till den 18 december ska 356 demonstranter och 290 poliser ha skadats i samband med protesterna och enligt landets hälsoministerium behandlades 38 personer på sjukhus den 20 december. Av dessa uppges läget vara allvarligt för åtta.

”Försvara rättssäkerheten och demokratiska principer”

Human Rights Watch skriver att medan ”tusentals människor har demonstrerat fredligt” har andra kastat sten mot polisen eller deltagit i vandalisering av privata och offentlig byggnader. Perus journalistförbund rapporterar 47 incidenter där reportrar som har bevakat protesterna har attackerats, enligt förbundet ska demonstranter ha stått för 90 procent av attackerna, varav resten ska ha utförts av polis, rapporterar HRW.

Medan flera grannländer har fördömt den tidigare presidenten Pedro Castillos agerande har andra grannländer beskrivit honom som ett offer för trakasserier sedan han tillträdde sommaren 2021, skriver HRW.
– Det internationella samfundet måste stötta peruaner genom att försvara rättssäkerheten och demokratiska principer.
– De måste sända ett tydligt budskap till de peruanska myndigheterna om behovet av reella civila utredningar av dödandet av demonstranter, och för en fredlig lösning på den politiska krisen som tar hänsyn till medborgarnas legitima oro, säger Juanita Goebertus.

* * *
LÄS MER
Peru – ett maktövertagande via parlamentarisk statskupp
Väpnade styrkor sätts in i Peru
Peru tidigarelägger val efter oroligheter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.