Intro

Fattigdom, gängvåld och politiska

kriser är några av drivkrafterna till att människor ger sig ut på den långa ofta farliga vandringen från Centralamerika norrut för att slutligen försöka ta sig över gränsen till USA. Migrationen till USA har ökat kraftigt på senare år och just nu rör sig en karavan av migranter genom Mexiko för att söka ett bättre liv i USA.

Men på senare tid har flera Centralamerikanska länder infört avgifter eller regelverk som syftar till att stävja den migrationen. En ny studie i USA visar också att klimatförändringarna och det torrare klimatet som de orsakar kan kopplas till en ökad migration till USA. Därför menar forskare bakom studien att amerikanska politiker som jobbar med frågor kopplade till migration bör hjälpa Centralamerikanska länder att bli bättre på att hantera konsekvenserna av klimatförändringarna, något du kan läsa mer om i dagens nummer.

Under onsdagen lämnade de tre palestinska rättsorganisationerna Al Mezan, Al Haq och the Palestinian Centre for Human Rights, in en stämningsansökan till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) tillsammans med den franske advokaten Emmanuel Daoud där de uppmanar domstolen att utreda Israel för folkmord i Gaza. Daoud har tidigare stämt ryska ledare i ICC för krigsbrott i Ukraina och han betonar vikten av att internationell rätt inte styrs av dubbelmoral:

– Oavsett om krigsbrott begås i Ukraina eller i Palestina ska förövarna ställas till svars, säger han i ett uttalande på Al Mezans hemsida, något du kan läsa mer om här.

På torsdagen meddelade också USA att Israel har utlovat dagliga ”humanitära pauser”, för att folk ska kunna förflytta sig från norra Gazaremsan söderut, och för att få in nödvändig humanitär hjälp till Gaza.

Dessutom: Det viktiga avtalet inom textilindustrin i Bangladesh som bland annat syftar till att skydda arbetare på jobbet har nu förlängts i sex år, målsättningen är också att textilindustrier i fler länder ska omfattas av avtalet, något kan du läsa mer om här.

Detta och mycket mer i dagens Tidningen Global!

Välkommen!
Bella Frank
vikarierande redaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.