Intro

Nordkorea kan föda knappt tre fjärdedelar av sin befolkning

Nordkorea har aldrig kunnat producera tillräckligt med mat för sina 26 miljoner människor. När landet stängde gränsen mot Kina i samband med coronapandemin i januari 2020 slutade myndigheterna att importera spannmål, såväl som gödselmedel och maskiner för jordbruk och odling. Till och med den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un har antytt allvaret i situationen – vid ett tillfälle hänvisade han till en ”matkris”, samtidigt som han gjort olika försök att öka jordbruksproduktionen.
Läs Nordkorea står inför omfattande svält

Försök från den grekiska kustbevakningen att bogsera fisketrålaren Adriana med hundratals migranter kan ha fått fartyget att sjunka. Trålaren som fraktade migranter från Libyen till Italien sjönk utanför Greklands kust den 14 juni. Det fanns uppemot 750 människor på fartyget, varav endast 104 överlevde. I en granskning av bland annat The Guardian och det grekiska utredningsorganet Solomon säger flera överlevande att försök från den grekiska kustbevakningen att bogsera fartyget orsakade förlisningen.
Läs Grekisk kustbevakning anklagas för tragedin på Medelhavet

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

PS. Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.