Intro

Klimatförändringar och allt fler eskalerande konflikter tvingar människor fly 

71 miljoner människor befann sig på flykt vid fjolårets slut – fler än någonsin.  Överlappande kriser, konflikter och naturkatastrofer ledde till att antalet internflyktingar i världen steg till rekordhöga nivåer, enligt en rapport från Norsk flyktinghjälp (NRC). NRC:s siffra innebär en 20-procentig ökning från föregående år. Massförflyttningar på grund av kriget i Ukraina och monsunregn i Pakistan innebar dessutom att många människor tvingades fly flera gånger om under ett och samma år.
Läs Klimatet och Ukraina driver rekordmånga på flykt

Människorättsorganisationen Amnesty International visar sig ha använt AI-framtagna bilder för att i rapporter illustrera de brutala och massiva protester som svepte in över Colombia för två år sedan och krävde minst 38 dödsoffer. Amnesty International har efter avslöjandet och en massiv kritikstorm raderat de AI-framtagna bilderna som bland annat visar upp den colombianska flaggans färger i fel ordning och utdaterade polisuniformer.
Läs Amnestys AI-bilder ”hotar” MR-arbetets integritet

Och på ledarplats skriver Lennart Fernström om hur ”regeringen en kampanj i utländska medier som beskriver ett Sverige i förfall. Syftet är att få folk att inte komma hit. Det här säger allt om Tidöpartiernas prioriteringar. Viktigare än den fria granskande journalistiken och därmed demokratin är att Sverige uppfattas som ett gott land i länder som Turkiet och resten av omvärlden.”
Läs Ett hårt slag mot fria medier

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.