Nyheter

”Bridgetown Agenda” ska snabba på Världsbankens klimatarbete

Mia Mottley, Barbados premiärminister, talar vid FN:s klimattoppmöte COP27, 8 november 2022, i Sharm el-Sheikh, Egypten.

KLIMATPOLITIK | Barbados premiärminister Mia Mottley har tagit fram den så kallade ”Bridgetown Agenda”, en global koalition med målet att få Världsbanken att omdisponera investeringar i klimathållbara insatser för särskilt utsatta länder, däribland önationer som Barbados, rapporterar Climate Change News.

Mia Mottley vädjar till Världsbanken att ta på sig ledartröjan och mobilisera medel som utvecklingsländer är i skriande behov av för att senast år 2030 kunna möta sina klimatinvesteringsbehov.

USA är Världsbankens ledande medlem, mest inflytelserik ifråga om politiskt såväl som ekonomiskt kapital, och det återstår att se hur långt initiativ som ”Bridgetown Agenda” lyckas hala tunga institutioner som Världsbanken i en riktning som så uppenbart motarbetar exempelvis USA:s intressen.

Men Världsbankens ledning har icke desto mindre sjösatt framtagandet av en ”utvecklingsfärdplan” i syfte att ”bredda” institutionens arbete med att råda bot på extrem fattigdom.

Frågan för Barbados premiärminister Mia Mottley och ledare för andra utsatta länder är om insatserna kommer räcka, men klart är att ”Bridgetown Agenda” är ett viktigt steg på vägen, rapporterar karibiska nyhetskanalen Loop News.

LÄS ÄVEN:
”Tappad styrfart” präglar svensk klimatpolitik
Hur stora klimatbovar är vi i Sverige?
Vind- och solenergi billigare än kol

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.