Nyheter

Attack mot journalister i Mazar-i-Sharif

En skadad man får hjälp efter en bombattack mot en prisceremoni för journalister i Mazar-i-Sharif i Balkhprovinsen i Afghanistan på lördagsförmiddagen.

AFGHANISTAN | Åtminstone en person har dödats och åtta har skadats i samband en prisceremoni för journalister i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Tre av de skadade ska vara barn, rapporterar ABC News på lördagen. Det var på lördagsförmiddagen som en bomb sprängdes på Tabian Farhang-centret i staden när folk samlades inför prisceremonin. Den dödade ska vara en säkerhetsvakt.

I torsdags dödades guvernören för Balkhprovinsen där Mazar-i-Sharif är huvudstad. Daud Muzmal, tillsatt av talibanerna, dödades när en bomb sprängdes på hans kontor. Ytterligare två personer dödades i attacken, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bland de journalister som skadades i lördagens attack finns Najeeb Faryad som är reporter för tv-stationen Ariana News. Ordförande för the Association of Free Journalists of Afghanistan, Hujatullah Mujadid, uppger att 14 journalister skadades i attacken och han uppmanar myndigheter att ta journalisters säkerhet på allvar:

– Journalister är den verkliga rösten för afghanska människor, en attack på journalisters liv är en attack mot yttrandefriheten och det afghanska folket, säger han, rapporterar ABC News.

FN i Afghanistan har fördömt attacken på Twitter: ”Våldet måste upphöra. Afghanska reportrar visar enormt mod och måste skyddas”. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken men misstankarna faller på IS Khorasan, IS afghanska avdelning.

* * *
LÄS MER
Afghanska Surraya: ”Vi är gisslan i Pakistan”
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan
Talibanerna återinför offentliga spöstraff

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.