Intro

En färsk forskningsanalys om insekter

avslöjar att det globala antalet arter som riskerar utrotning fördubblats till två miljoner. Den nya siffran är dubbelt så stor som tidigare FN-uppskattningar och indikerar en oroande nedgång som kräver omedelbara åtgärder. Axel Hochkirch, ledande forskare från Musée National d’Histoire Naturelle i Luxemburg, framhäver studiens betydelse genom att påpeka att insekter är lika hotade som andra djurgrupper. Eftersom de utgör den mest artrika gruppen djur på jorden är det en situation som kräver åtgärder för att säkerställa planetens överlevnad.
”Utan insekter kommer vår planet inte att kunna överleva”, säger Axel Hochkirch.
Läs Två miljoner arter riskerar utrotning 

Efter intensiva förhandlingar under COP28-toppmötet har närmare 200 länder nått en överenskommelse som för första gången uppmanar alla nationer att röra sig bort från fossila bränslen för att tackla klimatkrisens effekter. Trots hyllningar och lovord från vissa håll kritiseras avtalet av många för dess otydlighet och kryphål.
Läs Ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt 

Det tyska fotbollsförbundet har denna säsong infört en policy som gör det möjligt för transpersoner och icke-binära spelare att välja om de vill spela i herr- eller damlag.
”Alla ska kunna spela fotboll utan diskriminering”, säger Sven Lehmann, regeringens ansvarige för hbtq-frågor.
Läs Tysk fotboll arbetar med transinkludering 

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.