Nyheter

Minnesstunder för mördade Brianna Ghey

Brianna Ghey mördades i lördags.

STORBRITANNIEN | Minnesstunder för den mördade 16-åringen Brianna Ghey har hållits i en rad städer de senaste dagarna. I London, Dublin, Glasgow, Belfast och Cardiff har hundratals människor deltagit i minnesceremonier för transflickan som hittades knivmördad i nordvästra England i lördags. På flera platser hölls en tyst minut för henne.

Polis grep tidigare i veckan två femtonåringar misstänkta för mordet. Det är oklart om det har funnits hatmotiv med i bilden, men det är en möjlighet som polisen utreder.

Nu har också en kampanj startats för att Brianna Gheys könsidentitet ska erkännas officiellt så att hennes dödsattest stämmer överens med den, rapporterar Pink News. För att en persons könsidentitet ska ändras officiellt i Storbritannien måste en ansökan om ett särskilt certifikat göras, och för det krävs bland annat att personen är över 18 år.

Eftersom Brianna Ghey inte hade fyllt 18 hade hon inte kunnat göra det, och nu hopppas personer som deltar i kampanjen #DignityForBrianna (värdighet för Brianna) att ett sådant certifikat ska upprättas efter hennes död.

Nyligen införde Skottland en lag om könsidentitet som gjorde det möjligt för personer från 16 år och uppåt att ändra sin könsidentitet på olika id-handlingar genom så kallad självidentifiering. Lagen röstades igenom i Skottlands lokalstyre i december men har sedan dess stoppats av regeringen i London.

* * *
LÄS MER
Två gripna för mord på transflickan Brianna Ghey 
Seger för polsk hbtq-aktivist
Rysslands antigay-lagar skärps ytterligare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.