Nyheter

Tillfällig respit för abortpiller i USA

Protester vid Women's March i Los Angeles lördagen den 15 april 2023.

USA | USA:s högsta domstol har tillfälligt stoppat förbudet av abortpillret mifepristone för att ge rätten mer tid att ta ställning till de argument som fick en domare i Texas att kräva att godkännandet för pillret ska dras in. Stoppet varar dock bara till den 19 april.

Det var efter en stämning av antiabortorganisationen the Alliance Defending Freedom i november förra året som den konservative domaren Matthew Kacsmaryk den 7 april i år krävde att pillret skulle tas bort från marknaden.

Detta med argumentet att USA:s livsmedels- och läkemedelsorganisation FDA hade brutit mot federal lag när det godkände abortpillret  mifepristone – som används i mer än hälften av alla aborter i USA – för mer än 20 år sedan.

Han menar att FDA hade gjort felaktiga vetenskapliga utvärderingar av abortpillret, rapporterar BBC.

Antiabortorganisationen anklagas för att ha valt att lämna in stämningsansökan i Amarillo Division of the Eastern District i norra Texas enbart för att de därmed med stor sannolikhet skulle just få Matthew Kacsmaryk som domare i fallet, så kallad ”domarshopping”. Detta då han är den enda federala domaren i distriktet.

* * *
LÄS MER

Dom i Texas hot mot medicinsk abort
Strid om medicinsk abort trappas upp i USA
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.