Intro

Nytt försök med fyradagarsvecka drar igång

Under 2022 genomfördes ett försök med en fyradagarsvecka med bibehållen lön i Storbritannien. 92 procent av de 61 företag som deltog har fortsatt med den kortare arbetsveckan och den 12 juni drar organisationen 4 Day Week Campaign igång ett nytt försök.  En 32-timmars arbetsvecka skulle ge fördelar för såväl anställda som arbetsgivare, liksom för samhället och miljön i stort. Enligt organisationen skulle en arbetstidsförkortning med bibehållen lön lösa både problemet med att vissa jobbar för mycket och minska arbetslösheten, förbättra jämställdheten, ge människor mer tid att ta hand om sin fysiska och psykiska hälsa, och leda till starkare lokalsamhällen då folk får tid över att engagera sig och dessutom kunna leda till en mer klimatvänlig livsstil. Dessutom hänvisar organisationen till att studier har visat att produktiviteten i landet kan öka med en kortare arbetsvecka.
Bella Frank skriver om försöken med en fyradagarsvecka.

Vägen över Medelhavet kallas ofta för den farligaste migrationsrutten i världen. Flera organisationer har i åratal argumenterat att Saharas öken kan vara ännu dödligare – men de som dör här når inte statistiken. Organisationen Border Forensisk nya rapport Mission Accomplished? The Deadly Effects of Border Control in Niger går på djupet om hur EU:s politik bidrar till dödstalen i Nigers öken.

Hanna Strid skriver om EU:s samarbete med Niger dödar flyktingar i Sahara
Och på ledarplats skriver Astrid Pleijel om Förlegade patriarkala strukturer : ”Patriarkatet bidrar helt klart med betydligt mer våldsamma och problematiska strukturer än kontroll av kvinnlig kroppsbehåring. Men benrakningsidealet agerar symbol för det som är de patriarkala strukturernas mål: att kontrollera alla icke-mäns kroppar på ett eller annat sätt.”

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.