Nyheter

Minst 11 syrier dödade av turkiska gränsvakter hittills i år

Syriska migranter i Turkiet, söndagen den 23 oktober 2022.

Minst 11 personer har dödats på den turkisk-syriska gränsen sedan årets början, enligt det Syriska människorättsobservatoriet. Human Rights Watch kallar i en ny rapport våldet för ”urskillningslöst”.

TURKIET | Turkiet har flera gånger under de senaste åren gjort det tydligt att man är trött på att vara värd för över 3,6 miljoner syrier som tagit sin tillflykt dit under kriget. I en ny rapport konstaterar Human Rights Watch att minst 11 personer har enligt den Londonbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet dödats av turkiska gränsvakter längs gränsen under de första månaderna 2023.

Human Rights Watch uppmanar Turkiet att gå till botten med våldet på den syriska gränsen och göra en genomlysning bland gränsvakterna.

– Våldet från turkiska gränsvakter mot syrier längs gränsen har länge varit ett problem som har ignorerats. Den turkiska regeringen måste vidta omedelbara åtgärder för att sätta stopp för de utomrättsliga avrättningarna och tortyren av asylsökande och migranter på deras gränser, säger Hugh Williamsson, Europa- och Centralasienchef på Human Rights Watch.

Sedan 2015 fram till i april i år registrerade en syrisk organisation som HRW har fått information ifrån 277 incidenter på den syrisk-turkiska gränsen. Dessa 277 incidenter har orsakat 234 dödsfall och 231 skadade. Den övervägande majoriteten i samband med att någon försökt korsa gränsen för att lämna Syrien bakom sig. Vidare så involverade 26 av dessa incidenter barn och minst 20 barn finns bland de döda. Minst sex personer som inte försökt korsa gränsen ska också ha skjutits, enligt den syriska organisationen som har bett HRW om att få lämna uppgifterna anonymt av rädsla för den turkiska regimen och eventuella konsekvenser.

– Turkisk polis och väpnade styrkor med ansvar för gränskontroll missbrukar sin roll och skjuter urskillningslöst mot syrier längs den syrisk-turkiska gränsen, vilket har resulterat i hundratals döda och skadade under de senaste åren. De godtyckliga mord på syrier är särskilt allvarliga och en del av ett brutalt mönster av turkiska gränsvakter som agerar utan att regeringen har lyckats stävja eller utreda dem effektivt, säger HRW:s Hugh Williamson.

Turkiet är värd för totalt omkring fyra miljoner flyktingar, vilket gör dem till det land i världen med flest flyktingar. Medan många har fått tillfällig skyddsstatus och rätt att uppehålla sig i landet har andra inte haft samma tur. I oktober 2022 kunde HRW bevisa att turkiska myndigheter hade deporterat hundratals syrier, varav många hade uppehållstillstånd, tillbaka till Syrien.

Majoriteten av dessa var pojkar och män också skickades tillbaka mellan februari och juli 2022. Human Rights Watch skrev i samband med avslöjandet 2022 att de fått berättat för sig av drabbade hur de hämtats i sina hem, på sina arbeten och utsatts för olika slags misshandel innan de tvingades skriva på papper om att de ”frivilligt” valde att återvända till Syrien.

I maj 2022 rapporterade flera internationella medier, däribland tyska DW, om att Turkiets president Erdogan planerade att skicka tillbaka upp emot en miljon syrier till ”säkra områden” kontrollerade av Turkiet i Syrien. Dessa så kallade säkra områden togs med våld av Turkiet hösten 2019, då man inledde en militäroffensiv i de nordvästra delarna av Syrien. I den här regionen är kurdiska grupperingar starka – något Turkiet sett som ett hot. Våldsamheterna från Turkiet har sedan dess fortsatt i vågor.

***
LÄS MER

Många flyr via farlig rutt från Turkiet till Italien
HRW: Frustrationen växer i de barn som lämnas kvar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.