Nyheter

FN: Ny strategi för Medelhavet krävs ”omedelbart”

Räddningsarbetare bär kroppar från ett fartyg från den grekiska kustbevakningen efter det svåra skeppsbrottet förra veckan i vilket hundratals människor tros ha drunknat.

FN:s migrations- och flyktingorganisationer, IOM och UNHCR, kräver omedelbar handling från EU för att sätta stopp på döden i Medelhavet. Detta säger de i ett gemensamt uttalande, som följer på den senaste drunkningsolyckan i grekiska vatten.

MEDELHAVET | 104 överlevande har kunnat räddas och ett 80-tal kroppar har hittats. Men ombord på båten som avgick från Libyens kust fanns mellan 400 och 750 personer, enligt de uppgifter som cirkulerar. Det vill säga att minst 200 personer har drunknat – men att siffran kan vara upp emot 450 personer.

Tidningen Global har tidigare skrivit om att minst 100 barn befann sig på nedre däck när båten sjönk på djupt vatten. Exakt hur många människor som sjönk med båten kommer vi sannolikt aldrig få veta. Det finns också uppgifter, som bland annat The Guardian rapporterar om, om att pakistanier som var ombord på fartyget tvingades ner under däck, vilket i praktiken innebär att de hade mindre chans att överleva i händelse av att fartyget skulle sjunka.

Medelhavet ”världens dödligaste migrationsrutt”

FN:s flyktingorgan UNHCR och migrationsorganet IOM har reagerat starkt på den tragiska olyckan, som liksom så många andra dödsfall till havs hade kunnat undvikas.

– Det är tydligt att det nuvarande sättet att hantera Medelhavet på inte fungerar. År efter år fortsätter det att vara världens dödligaste migrationsrutt, med den största risken för att dö. Stater måste samarbeta och adressera bristen på livräddande insatser till havs, se till att det finns hamnar att gå i land i och säkra vägar [för de som flyr]. De här kollektiva insatserna måste ha migranternas rättigheter och livräddning i fokus, säger Federico Soda, chef för IOM:s krisavdelning, i ett uttalande.

Utredning har tillsatts

Grekland har har sagt att de har försökt undsätta båten men att flyktingarna ombord inte ville ha deras hjälp, något bland annat Amnesty International har ifrågasatt. En utredning har tillsatts för att reda ut de förhållanden som ledde fram till olyckan.

EU har de senaste åren avslutat alla sina livräddande insatser i Medelhavet. Frågan om EU kommer att ändra den policyn förblir obesvarad, trots att 2023 är det dödligaste året sedan 2017.

***
LÄS MER
Inga kvinnor och barn bland de överlevande efter skeppsbrottet
Minst 78 döda efter skeppsbrott i Grekland
Frontex anklagas för att vara medskyldiga till drunkningsolyckan i Italien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.