Nyheter

Schweizare röstade för klimatneutralitet

Klimataktivister från Renovate Switzerland protesterade i söndags, samma dag röstade schweizarna för en ny klimatlag som ska göra landet klimatneutralt fram till 2050.

SCHWEIZ | Schweiz röstade på söndagen ja till ett klimatförslag som syftar till att göra landet koldioxidneutralt till år 2050. Klimatlagen är ett försök att rädda landets smältande glaciärer genom att satsa på grön energi och minska landets beroende av fossila bränslen.

59,1 procent av väljarna i folkomröstningen röstade för den nya lagen som redan har stöd av landets parlament. Socialistpartiets ledare Valerie Piller Carrard kallar den nya lagen ”ett viktigt steg för framtida generationer”, rapporterar DW. Den schweiziska glaciärforskaren Matthias Huss menar att lagen är en ”stark signal” och skriver på Twitter att han gläds åt att opinionen hade lyssnat på ”klimatforskningens argument”.

Det nationalkonservativa Schweiziska folkpartiet (SVP) har motsatt sig lagen med hänvisning till att det skulle få energipriserna att rusa i höjden, och att den inte skulle ha någon effekt på det globala klimatet. Det var efter att SVP samlat tillräckligt många underskrifter som frågan gick till folkomröstning.

De som har stött lagen har pekat på att landets glaciärer smälte mer än någonsin förra året, de förlorade då mer än sex procent gav sin volym. Klimatlagen innebär satsningar på klimatvänlig teknologi, under en tioårsperiod ska 3,2 miljarder schweiziska franc, omkring motsvarande 40 miljarder svenska kronor, satsas på detta. Kriget i Ukraina och beroendet av rysk energi har ökat intresset för att hitta alternativ till fossil energi.

* * *
LÄS MER
Krav på icke-spridningsavtal för fossila bränslen
Inga bilar med fossila utsläpp får säljas efter 2035
Saudiskt oljebolag gjorde rekordvinst på 160 miljarder dollar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.