Nyheter

Egyptisk influerare gripen för ”sedeslöshet”

Salma Elshimy postade fotografier av sig själv i en forntida egyptisk klänning framför pyramiden i Djoser i det arkeologiska området Saqqara.

Den egyptiska modellen och influeraren Salma el-Shimy greps i början av april av polis när hon återvände till Egypten från Förenade arabemiraten. Hon har tidigare gripits efter liknande anklagelser.
– Anklagelserna mot Salma el-Shimy är vaga, säger advokaten Hany Sameh till Mada Masr.

EGYPTEN | Salma el-Shimy är en av flera egyptiska kvinnor som de senaste åren har gripits och ställts inför rätta för liknande brott under landets cyberbrottslag från 2018, ofta för bilder av sig själva som de har spridit på sociala medier. Anklagelserna har sitt ursprung i en ”regressiv manlig chauvinism som inte kompromissar med kvinnor” enligt advokaten Hany Sameh.

Salma el-Shimy greps redan i november 2020 efter att ha postat bilder på sociala medier som myndigheterna ansåg stred mot den offentliga moralen. Hon hade då fotats vid den arkeologiska platsen Saqqara i kläder som ansågs vara för ”avslöjande”.

– Mitt mentala tillstånd är förstört på grund av fallet och trots det var jag säker på att jag skulle släppas för jag gjorde inget fel. Jag gav ut mina bilder på sociala medier, de baserades på liknande bilder jag har sett från artister tidigare, sade Salma el-Shamy till pressen efter att hon hade släppts i december 2020, rapporterar tidningen Mada Masr.

Hon har ännu inte dömts i det fallet. Döms hon för de anklagelser som riktas mot henne nu, förutom ”sedeslöshet” också ”brott mot familjevärderingar”, riskerar hon upp till fem års fängelse och böter. Lobna Darwish som jobbar med frågor kopplade till genus och mänskliga rättigheter vid the Egyptian Initiative for Personal Rights säger till Mada Masr att lagen sedan 2020 har använts mot kvinnor som kommer från en bakgrund som låginkomsttagare och som har valt att publicera bilder och annat material på sociala medier.

– Lagen säger inte nödvändigtvis vilka specifika handlingar som är kriminaliserade, säger Lobna Darwish som pekar på att det sedan 2020 finns ett mönster av liknande anklagelser.

För ett år sedan dömdes till exempel Haneen Hossam till tre års fängelse och böter efter att ha anklagats för människosmuggling efter att ha postat material på sociala medier. Detta med argumentet att hon hade tjänat pengar på flickors ”oblyga” agerande på sociala medier rapporterade nyhetsbyrån AFP då.

Men vad Salma el-Shimy och andra kvinnor som har anklagats för liknande brott har gjort är oklart. Enligt Hany Shameh är lagen som används otydlig:

– Är detta värderingar av Egypten under 1960-talet, överklassfamiljers och hotellgästers värderingar eller är det salafisters värderingar?

* * *
LÄS MER
Egyptisk influerare dömd för människosmuggling
Två kvinnor mördade på två dagar av män de refuserat
Energisamarbete mellan EU och Egypten kritiseras

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.