Nyheter

Facklig ledare tvingades lämna Tunisien

I lördags protesterade det tunisiska facket UGTT mot presidenten Kais Saieds allt mer auktoritära styre.

TUNISIEN | I lördags protesterade det tunisiska facket UGTT mot presidenten Kais Saieds allt mer auktoritära styre. Ordföranden för Europeiska fackliga samorganisationen (Etuc), Esther Lynch, deltog i demonstrationen. Kort därefter anklagades hon för att utgöra ett hot mot landets säkerhet och hon beordrades att lämna Tunisien inom 24 timmar, rapporterar Reuters.

Flera prominenta personer har den senaste tiden gripits av tunisiska myndigheter. En av dessa är Anis Al-Kaabi som greps den 31 januari efter att han hade arrangerat en strejk. I fredags mötte Esther Lynch UGTT:s generalsekreterare Noureddine Taboubi för att diskutera läget i landet.

– I Tunisien mötte jag fackliga medlemmar och ledare från UGTT. Modiga, hårt arbetande, ärliga och respektabla människor och en ärlig röst för arbetare som oroas över kampen att få pengarna att räcka och att situationen kan förvärras genom reformer som skär ner på subventioner på mat och energi, säger Esther Lynch i ett pressmeddelande på Etucs hemsida.

 

Hon fortsätter:
– De hade många idéer om lösningar på den nuvarande krisen men istället för att bli lyssnade på hotas de, skräms och attackeras. Det som hände mig är bara toppen av ett isberg, säger Lynch som anlände till Bryssel på söndagseftermiddagen.

* * *
LÄS MER
Allt större oro för Tunisiens politiska utveckling
Leda och vanmakt i Tunisien inför lördagens val
Krav på Kais Saieds avgång efter rekordlågt valdeltagande

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.