Nyheter

Avgiftsfria skolmåltider införs i Minnesota

Skollunch i Arizona, december 2022.

Avgiftsfria skolmåltider blir verklighet i Minnesota, i norra USA. Fenomenet i sig är inte nytt, däremot är det första gången som en delstat inför avgiftsfria skolmåltider till alla, oavsett föräldrars inkomstnivåer, rapporterar CBS News.

USA | Minnesotas guvernör Tim Walz har undertecknat en universell skolmåltidslag som gör frukost och lunch avgiftsfria för elever under skolveckorna.

Delstaten blir i och med lagen först i USA att oavsett föräldrarnas inkomstnivåer tillhandahålla avgiftsfria måltider, rapporterar CBS News.

– Som en före detta lärare vet jag att avgiftsfri frukost och lunch för våra elever är den bästa investeringen vi kan göra för att dra ner kostnader, bistå Minnesotas arbetande familjer och rå om våra unga lärande och vår delstats framtid, sade Walz i samband med att delstatslagen undertecknades den 17 mars.

För att skolor ska kunna ta del av de delstatsmedel som bekostar måltiderna behöver de inhysas i ett federalt program.

Under de kommande två åren beräknas lagen – med andra ord elevernas kostnadsfria måltider – kosta skattebetalarna omkring fyra miljarder kronor. En kostnad som beräknas stiga efter det, rapporterar CBS News.

Minnesota stångades med stora undernäringsproblem under covid-19-pandemin och många elever fick betala priset för den fallande amerikanska ekonomin och förlorade jobbtillfällen, enligt delstatens egen statistik.

På tur att följa i Minnesotas spår återfinns delstaterna Colorado, Kalifornien och Maine, rapporterar CBS News.

* * *
LÄS MER:
Migranter hyser hopp om liv i USA trots skärpta regler
USA: Joe Biden skärper invandringspolitiken
Biden besöker gränsen till Mexiko – vill ha ”fred och säkerhet”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.