Nyheter

Åtta miljoner utan mat i norra Afghanistan

Stora mängder gräshoppor hotar årets veteskörd i Afghanistan och Rädda barnen varnar för att svält kan bryta ut.

Ett stort utbrott av gräshoppor i Afghanistan riskerar att förstöra stora delar av årets skörd. Samtidigt saknas pengar och internationella hjälporganisationer kämpar för att kunna dela ut mat och förnödenheter. Enligt Rädda barnen riskerar svält att bryta ut om inte pengar snabbt skjuts till.

AFGHANISTAN | Ett utbrott av gräshoppor i åtta av totalt 34 provinser i Afghanistan hotar stora delar av skörden. Gräshoppsutbrottet kommer vid den absolut sämsta tidpunkten, menar Rädda barnen som varnar för att svält kan utbryta om världen inte agerar.

Minst 15,3 miljoner människor, av dem 3,2 miljoner barn, förutspås nå krisnivåer av hunger de kommande månaderna på grund av matbrist. Gräshopporna kan förstöra upp emot 1,2 miljoner ton livsviktigt vete – vilket motsvarar en fjärdedel av skörden i landet. Afghanistan upplever också sin tredje sommar utan tillräcklig nederbörd.

– Jag är orolig för mina barn och har ångest över vart och hur vi ska få tag på vår nästa måltid, säger den 28-åriga sexbarnsmamman Shabana till Rädda barnen.

Enligt Al Jazeera kämpar redan nio av tio familjer i Afghanistan för att få tillräckligt med mat på bordet. Trots att jordbrukare fångar in gräshopporna i stora nät och sedan begraver dem växer antalet. Prognosen för skörden – innan utbrottet av gräshoppor – såg ut att bli den bästa på tre år enligt FN:s jordbruksorgan FAO.

* * *
LÄS MER
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan
Hungersnöd i Afghanistan medan hjälparbete stoppas
UN Women: Allt svårare att verka i Afghanistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.